I tradisjonelt røde-Rana er nå Senterpartiet det største partiet. Som i landet ellers har Sp hatt valgvind i seilene og det resulterte som ventet i en solid framgang. Med 29,3 prosent oppslutning, er det med god grunn partiets ordførerkandidat Johan Petter Røssvoll sier seg svært, svært fornøyd. For fire år siden fikk Sp ei oppslutning på 10,4 prosent og fire representanter i kommunestyret. Når det nye kommunestyret møtes i oktober vil 11 representanter sette seg på Sp-benken. Sp er definitivt valgvinneren i Rana, og vi gratulerer med et sterkt resultat.

Også Sp sin skolepartner Rødt kan slå i bordet med et meget godt valgresultat. Med ei oppslutning på 6,7 prosent kommer de inn i det nye kommunestyret med tre representanter. Det er ingen tvil om at disse to partiene har profittert voldsomt på skolesaken. De tre andre partiene som allerede i fjor vår gikk ut sammen med dem og proklamerte at de gikk til valg for å reversere skolestrukturen og for å innsette Johan Petter Røssvoll som ny ranaordfører, har ikke hatt i nærheten av tilsvarende uttelling.

 

For KrF, som har vært et usynlig haleheng blant anna til Rødt, må valgresultatet svi ekstra hardt. Partiet, som den siste perioden til og med fikk en plass i formannskapet på grunn av samarbeid og et raust Arbeiderparti, er nå lempet ut av kommunestyret. KrF profitterte definitivt ikke på å inngå i den politisk sprikende storkoalisjonen som kjørte skolesaken og ordførerbytte som sine felles fanesaker. Det har heller ikke Venstre og Frp gjort. De fortsetter i kommunestyret med samme antall representanter som før, henholdsvis en og tre. Mens to av fem parti i skoleopposisjonen har grunn til å feire resultatet og en vellykket strategi, har de tre øvrige ingen grunn til å sprette champagnen, i alle fall ikke på egne vegne og ikke riktig ennå.

De som imidlertid allerede nå kan legge champagnen på kjøling er selvsagt MDG. I sin debut på den politiske scenen i Rana kommer de inn i kommunestyret med en representant. MDG er det partiet som nå bestemmer hvem som skal styre kommunen de neste fire åra. Med 18 representanter til hver av skoleblokkene, sitter MDG med sin ene representant med bukta og begge endene. Det skal bli interessant å se hvordan MDG nå skal manøvrere. Det vil være noe spesielt hvis MDG, som har gitt klart uttrykk for at det ikke er aktuelt å reversere skolestrukturen, vender seg til ensakspartiene som i tillegg spriker i alle mulige politiske retninger.

 

Det er selvsagt knytta stor spenning til hvem som skal bære ordførerkjedet den neste perioden. Nesten like interessant blir det å se hvem som blir varaordfører den neste perioden – uansett hvem som trekker det lengste ordførerstrået. Frp har allerede vært ute og sagt at det nest største partiet i skolekoalisjonen skal ha varaordføreren. Det er ikke sikkert at Rødt, som dundrer inn i kommunestyret med tre representanter, like mange som Frp, er enig i det. Arbeiderpartiet har definitivt måtte vinke farvel til hegemoniet sitt i Rana, og er ikke på noen måte i en posisjon til å kreve også varaordføreren skulle MDG velge å støtte Geir Waage som ordfører.

Møtene mellom MDG og de forskjellige blokkene er allerede i gang. Utfallet er fullstendig åpent.

Marit Ulriksen, sjefredaktør