Mener du virkelig det?

Spurte NRKs debattleder Fredrik Solvang, nærmest forfjamset.

Han stilte spørsmålet til bodøordfører Ida Pinnerød fra Arbeiderpartiet, etter at hun på direkten hadde lovprist partiledelsens innsats.

Og Ap-ordføreren kjørte på i samme optimistiske tone, og med et bredt smil svarte hun bekreftende på at hun virkelig mener at hun synes trioen på toppen gjør en strålende jobb.

Det var det nok flere enn Solvang som stusset på. For med den dagsferske skrekkmålinga på 15,5 prosent, er det åpenbart for alle utenfor Arbeiderpartiet at det umulig kan gjøres en strålende jobb og innsats av partiledelsen.

Hensikten fra Bodø-ordføreren si side med å klistre seg til de tre S'ene i ledelsen, er vanskelig å få øye på. Hun stiller ikke til gjenvalg som ordfører, og hun ble vraket som ny fylkesrådsleder i Nordland til fordel for Elin Eide Dalseng.

I debattstudio på Marienlyst var det også vanskelig å få øye på andre Ap-ordførere enn bodøordføreren. Det til tross for at en haug av landets Ap-ordførere samme dag var samla nettopp i Oslo.

En rekke av dem var forespurt om å delta, men veldig få ville stille i Debatten for å diskutere de interne problemene i partiet.

Den lokale valgkampen står for døra, og jeg skjønner godt at sittende Ap-ordførere på Oslo-tur og ellers, ikke i for stor grad vil bli assosiert med 15,5 prosent. Heller ikke med en partiledelse som har styrt, og fortsetter å styre, partiet jevnt nedover.

Vanligvis vil besøk av profilerte og prominente politikere kunne fungere som god drahjelp i lokale valgkamper. Det spørs om ikke ranaordfører Geir Waage (A) bør tenke seg nøye om, før han stiller seg opp sammen med Jonas Gahr Støre i gågata for å dele ut røde roser. Støre er ingen velgermagnet for tida, for å si det forsiktig.

Waage er som «gubben mot strømmen». For mens Ap på nasjonalt plan svømmer motstrøms og er i ferd med å bli dratt under, så er fasiten for Waage og Ap i Rana en helt annen.

Nylig viste ei meningsmåling InFact gjennomførte for oss i Rana Blad at Ap har ei oppslutning på 31,9 prosent i Rana. Det er på nivå med målinga som ble gjort i august. Og det er 3,0 prosent fram sammenligna med kommunevalget i 2019. Lokalt har altså Ap over dobbelt så stor oppslutning som de nasjonale målingene viser. Når skrekktallet 15,5 lyser mot Støre, Skjæran og Stenseng må 31,9 fortone seg som en fullstendig fjern og uoppnåelig drøm.

Nasjonale trender smitter over lokalt. Det viser med tydelighet den lokale oppslutninga om Høyre, som nå fosser fram i Rana. Med sine 27,0 prosent har de mer enn dobla oppslutninga fra forrige valg. Det er også opp 5,6 prosent sammenligna med målinga i august.

For med Anita Sollie i front, sikter et Høyre i storform seg inn mot hjørnekontoret i andre etasje på rådhuset. Bare noen få prosent skiller nå Høyre og Ap i Rana, og da er det ikke så rart at Sollie klargjør at hun har en ordfører i magen.

Ap står i fare for å måtte gi slipp på ordførertaburett etter ordførertaburett i byene over det ganske land. Det kan fort skje også i Nord-Norges tredje største by.

Ap har nok problemer å hanskes med – internt og eksternt. Derfor vil det være oppsiktsvekkende om de med viten og vilje klarer å skusle bort en ordfører i en bykommune hvor de et halvt år før valget har ei oppslutning på nesten 32 prosent.

Men med mindre Ap og Støre kommer med et tilfredsstillende svar på USAs Inflation Reduction Act (IRA), og dermed setter den store Freyr-etableringa her i spill, kan han spare seg å stoppe i Rana på valgkampturneen. Da vil en roseopptreden i gågata garantert få ranværingene til å se rødt. Og ikke usannsynlig vil det få Waage til å måtte se langt etter å kunne beholde ordførerkjedet- og vervet. Og hjørnekontoret.

Leveres det ikke på IRA, vil det være et kjempegodt bevis på at Ap-ledelsen ikke skjønner hva det er som rører seg blant velgerne og ute i store industrisamfunn.

På Helgeland og i Mo i Rana må det også leveres på flere andre områder. Det vil ikke skade om det legges et politisk press på Avinor, som er statlig eid, om at de må sørge for at det bebuda forsinkelsen på storflyplassen ikke blir så omfattende som halvannet år.

De sykehusfaktene som vi nå ser fra Mosjøen hvor det fyres opp til en omkamp for å få ett nytt sykehus lagt til Vefsn, bør omgående parkeres av Aps helseminister Ingvild Kjerkol.

Det er ikke tvil om at det finnes flere lokale snubletråder for den Ap-leda regjeringa her i regionen vår. Fram til valget kan de lett tulle det til og dra med seg en lokal ordfører i dragsuget - og utfor fossen.

Det mener jeg virkelig.

Les også: