Gå til sidens hovedinnhold

Det vil være umulig å sette i bruk flere hundre dekar natur uten at dette har konsekvenser

Min påstand er at vi trenger Naturvernforbundet i Rana og omegn, vi trenger deres innsikt, lidenskap og ståsted, men det skal ikke være styrende, like lite som Freyr sine argumenter eller teknologi skal være styrende

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Batterifabrikken skal etableres i Rana. Hvorfor? Det er i all hovedsak to grunner til en slik politisk vilje:

1.) Verden trenger batteri og batteriteknologi og da helst med et minima av avtrykk, derfor Norge, Helgeland og Rana.

2.) Rana, Helgeland og Norge trenger vekst, nye etableringer og grønn teknologi.

Med dette som bakteppe er det beklagelig å lese at Naturvernforbundet i Rana og omegn avviser alle tre foreslåtte områder for ei etablering av en batterifabrikk. Det vil være umulig å sette i bruk flere hundre dekar natur uten at dette har konsekvenser for naturen, det vil bli et kost/nytte-regnskap. Kostnadene i form av naturinngrep må veies opp mot nytteeffekten og her er det viktig å bruke like mye empiri som hjerte.

Min påstand er at vi trenger Naturvernforbundet i Rana og omegn, vi trenger deres innsikt, lidenskap og ståsted, men det skal ikke være styrende, like lite som Freyr sine argumenter eller teknologi skal være styrende. Store samfunnsendringer, nyskapninger eller utfordringer må være gjenstand for en median diskusjon. Ytterpunkter den ene eller andre veien er nytteløst og vil bare øke polariseringen. Mitt ønske er at Naturvernforbundet i Rana og omegn tar en runde til internt, uten å låse seg til ytterpunkter, ser på en kost/nytte-effekt utover interessene til ei gruppering og deretter inviterer de politiske partiene til en kaffekopp og gode diskusjoner for felles beste.

Jarl Stian Johansson

Gruppeleder, Rana Høyre

Kommentarer til denne saken