Gå til sidens hovedinnhold

Dette er innreisereglene som gjelder nå som Västerbotten har blitt rød

Natt til mandag 11. oktober ble Västerbotten rød etter at regionen for uke 38 og 29 står med 198,5 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Videre står regionen også med en andel positive prøver for de samme ukene i snitt på 4,2 prosent.

Ettersom Västerbotten har gått fra oransje til rød, er det som en følge innført innreisekarantene ved reise fra regionen og inn til Norge. Men for den store andelen av nordmenn vil ikke dette ha noen praktisk betydning utover at man må ha koronasertifikatet tilgjengelig ved kontroll.

Dette da beskyttede (fullvaksinerte samt de som har gjennomgått covid-19 i løpet av de siste seks månedene) ikke har krav om innreisekarantene.

Enn videre omfattes ikke barn og unge under 18 år lenger av innreisekarantene, men her oppfordres det til at de tar en test tre døgn etter ankomst.

Andre reisende (over 18 år) har krav om innreisekarantene i inntil 10 døgn, dersom de ikke er omtalt i unntaksbestemmelsene i covid-19-forskriften. De kan likevel avslutte karantenen dersom de tester negativt med PCR- test tatt tidligst tre døgn etter ankomst.

Dette er reglene for innreisekarantene ved ankomst til Norge, slik de gjengis på FHIs nettsider:

Personer over 18 år som kommer til Norge fra et land/område med karanteneplikt, skal som hovedregel i innreisekarantene i 10 døgn etter ankomst. Reisende fra land/områder i EØS/Schengen/Storbritannia med tilstrekkelig lav smittespredning (grønne og oransje land/områder i kartet under) skal ikke i karantene.

De som kommer fra grønne/oransje land og områder skal likevel i karantene dersom de i løpet av de siste 10 dager har oppholdt seg, eller mellomlandet i, et område med karanteneplikt. Dersom du derimot reiser fra et grønt/oransje land/område gjennom et område med karanteneplikt uten å bruke offentlig transport, uten å overnatte der og uten å ha nærkontakt med andre enn dem du bor sammen med, trenger du ikke være i innreisekarantene etter ankomst til Norge.

Reisende som er fullvaksinert, eller har gjennomgått covid-19 i løpet av de siste 6 månedene og kan vise frem gyldig dokumentasjon, har ikke krav om innreisekarantene. Foreløpig er det kun fremvisning av koronasertifikat med en QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter, som er ansett som sikker og verifiserbar måte å dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom.

Her finner du mer informasjon om koronasertifikatet og hvilke koronasertifikat som er godkjent:

Se ditt koronasertifikat(helsenorge.no)

Godkjente koronasertifikat(Lovdata)

Andre reisende (over 18 år) har krav om innreisekarantene i inntil 10 døgn, dersom de ikke er omtalt i unntaksbestemmelsene i covid-19-forskriften. De kan likevel avslutte karantenen dersom de tester negativt med PCR- test tatt tidligst tre døgn etter ankomst.

Barn og unge under 18 år har ikke lenger krav om innreisekarantene, men er oppfordret til å ta en test 3 døgn etter ankomst.

Det er viktig at du som reisende setter deg godt inn i hvilke regler som er gjeldende før du ankommer Norge, dette gjelder både innreiserestriksjoner, krav til registrering, testing, regler for karantene og krav til dokumentasjon for å få unntak. Det er også viktig å være oppmerksom på at reglene kan bli endret på kort varsel, og at det er du som er ansvarlig for å være oppdatert på hvilke regler som er gjeldende ved innreisetidspunktet. Her kan du finner mer utfyllende informasjon om hva som gjelder:

Reiser til og fra utlandet(helsenorge.no)

Registrering av innreise til Norge(regjeringen.no)

Karantenesjekken(hdir.no)

Informasjonsark på flere språk om innreisebestemmelser (helsedirektoratet.no)