Gå til sidens hovedinnhold

Direktør i Hurtigruten går av mens selskapet granskes

Artikkelen er over 1 år gammel

Driftsdirektør Bent Martini går midlertidig ut av Hurtigruten sin ledelse mens selskapet etterforskes av politiet.

Hurtigruten bekrefter til NRK at konserndirektøren har blitt bedt av selskapet om å gå ut av ledelsen.

– Etter initiativ fra selskapet trer Bent Martini foreløpig ut av sine roller og posisjoner i Hurtigruten Cruise AS, og går midlertidig ut av Hurtigrutens konsernledelse, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

– Det er satt i gang en ekstern gransking av hele hendelsesforløpet etter smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen» og politiet har satt i gang egen etterforskning. Derfor kan vi ikke gå inn på detaljer nå, sier han.

Det var NRK som omtalte saken først.

Martini er administrerende direktør i selskapet Hurtigruten Cruise AS. Det er dette selskapet som driver cruisedelen av Hurtigruten-konsernet. Martini er Oslo-basert og har jobbet cirka 1,5 år i Hurtigruten. Han har tidligere jobbet i Klaveness.

Var om bord på seilasen

Fredag la MS Roald Amundsen til kai i Tromsø. Etter kort tid ble det kjent at den mulige smittespredningen om bord var kjent allerede to dager tidligere.

Overfor Nordlys innrømte Martini at han hadde vært om bord under seilasen.

– Jeg var om bord sammen med familien min på ferie.

En av Hurtigrutens konsernledere var om bord i skipet da det la til kai i Tromsø: – Du får avvente det som kommer fram i etterforskningen

Det ingen fikk vite da skipet la til kai denne fredagen, var at fire av besetningsmedlemmene var satt på isolat.

Ifølge Hurtigruten var det ingenting som kunne tilsi at det dreide seg om korona-smittede om bord. En oppfatning som står stikk i strid med det vakthavende lege ved UNN oppfattet, da ble kontaktet av skipslegen på Roald Amundsen.

UNN var allerede før skipet la til kai, tydelig ovenfor skipslegen om at dette kunne potensielt dreie seg om covid-19 smittede. UNN klargjorde også smitte-mottaket for å ta imot pasientene.

Mandag skrev Nordlys at disse pasientene ble fraktet i drosje til UNN. Årsaken, ifølge UNN-direktøren, var at Hurtigruten ønsket det slik.

– Hurtigruten uttalte at de ønsket å organisere privattransport til sykehuset, sa UNN-direktør Anita Schumacher til Nordlys mandag.

– Kjenner kapteinen

Martini ønsket ikke å kommentere hvorvidt han ble kjent med situasjonen om bord.

– Jeg tror vi venter med å svare på dette siden det er en egen etterforskning på dette. Jeg forstår at det er en etterforskning på gang, og jeg tror vi må ta dette i de riktige kanalene, sa Martini.

Han bekrefter likevel at han kjenner kapteinen om bord.

– Jeg kjenner kapteinen, sier Martini.

Torry Sakkariassen, som er permittert fra jobben som fleet Captain i rederiet, var kaptein på Roald Amundsen.

Det bekrefter Øystein Knoph, som er PR-sjef i Hurtigruten til Nordlys tirsdag kveld.

Martini vil ikke kommentere om han hadde kontakt med kapteinen, men bekrefter at han reiste hjem med fly.

Konsernsjef Daniel Skjeldam innrømmet mandag kveld at han ble kjent med den mulige smittesituasjonen om bord i skipet allerede onsdag. Likevel nektet han for å ha fått kjennskap til rådene som ble gitt av både smittevernlege og Folkehelseinstituttet om å varsle passasjerene.

Ny konstituert direktør

Skjeldam sier at Asta Lassesen er nå konstituert i rollen til Martini.

– Kommersiell direktør Asta Lassesen tok allerede fredag sist uke over ansvaret for å lede Hurtigrutens covid-19 beredskapsgruppe. I tillegg er hun konstituert som styreleder og daglig leder i Hurtigruten Cruise AS, sier Skjeldam.

Her er de interne e-postene om hva som foregikk allerede på onsdag: «Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut»

Daniel Skjeldam var om bord på MS Roald Amundsen torsdag: – Viktig for meg å få snakke med mannskapet

Kommentarer til denne saken