– Vi gleder oss stort over å invitere til Nordland Teaters 22. Vinterlysfestival, og det er med stor stolthet vi nå går i gang med å slippe godbitene vi kan glede oss til sammen, sier Tina Ditlefsen fra Nordland Teater i et presseskriv.

Hun kan fortelle at 2023 sin utgave av Vinterlysfestivalen er Ibsen-fremtredende, og husets egen «Ibsen-ekspert», Linda Mathisen, er festivalprofil.

– Vi spiller flere forestillinger både av og om Ibsen for forskjellige målgrupper. NTs egen «Når vi døde vågner» er tildelt hovedscenen i deler av festivalen, det samme er Nationaltheatrets «Hold kjeft, det er Ibsen». Det blir dessuten barneforestillinger og foredrag viet vår fremste dramatiker gjennom tidene. Som vanlig satser festivalen bredt. Vi skal innom skeiv kjærlighet, seksuelt misbruk, klima, skuespilleres psykiske helse, filosofi, demens og norrøn mytologi, for å nevne litt av bredden.

Hun legger til at det blir ren underholdning, latter og glede en hel uke. Fra 11. februar til og med 17. februar.

– Vi sees i februar i vinterlyset!

Første slipp til Vinterlys 2023

ÉN -TO-TRE-FLIRE! Påtryneteatret.

– Endelig kan vi ønske velkommen til en latterlig aften med Påtryneteatret. Truppen serverer som alltid ellevill humor som garantert vil gi deg en perlerad av latterkuler. Og som vi alle vet: En god latter forlenger smilet!

Som vanlig inntar komikerne Finn Arve Sørbøe og Knut Are Mortensen sine sedvanlige framskutte posisjoner på scenen, med musikerne Tore Nedgård og Ørjan Haugli kledelig dandert i bakgrunnen. Også denne gangen byr gjengen på verbal og musikalsk humor, tull og tøys, reinhekla galskap og noe som enkelte ganger kan minne om dans.

Intimkonsert med Hilde Louise Asbjørnsen i duo med pianist Anders Aarum.

– Hilde Louise Asbjørnsen inviterer til intimkonsert i duo med pianist Anders Aarum. Her presenteres nye, nedstrippede tolkninger fra Hilde Louises katalog bestående av hennes egne og andres låter, fra jazz- og kabaret-scenen. Duoen er også aktuell med albumet «Movies & Stories Like This», som lanseres 30. september 2022. Velkommen til lun konsert med finstemt humor og melankoli i skjønn forening.

I 18 år har Hilde Louise hatt et nært musikalsk samarbeid med pianist Anders Aarum, som har spiret frem 9 plateutgivelser og flere teater- og kabaret-forestillinger.

Jazz chanteuse, låtskriver og kabaretartist Hilde Louise Asbjørnsen er blitt beskrevet som en miks av Marilyn Monroe og Billie Holiday. Hun har gitt ut hele 11 kritikerroste album, og hennes konserter byr på en frisk cocktail av jazz, pop og kjærleik og humor, både med egne og andres låter. Hilde Louise er dette året aktuell med sin selvskrevne bok og soloshow Stardust, et sprudlende musikalsk show som tar oss tilbake til noen av forrige århundres største musikalske heltinner. Forestillingen har gått sin seiersgang på Oslos teatre denne høsten, og mottatt hele fem terningkast 6.

I 2016 vant Hilde Louise Komiprisen som Årets Kvinnelige Scenekomiker for sin selvskrevne soloforestilling The Lulu Show – Livet er en dans på renter. Showet ble spilt jevnlig i 2 år på norske scener og fikk terningkast 6 av Mona Levin i Aftenposten. Sammen med regissør Teodor Janson oversatte Asbjørnsen forestillingen til engelsk og fremførte den 23 ganger under Edinburgh Fringe Festival i 2017, der den ble anmeldt til 5/5 stjerner her.

På musikal-scenen har Hilde Louise gjort store roller som som Konferansieren i Cabaret (2017), Roxie Hart i Chicago, Mrs. Adelaide i Guys and Dolls og vunnet Komiprisen for rollen som Ulla i The Producers på Oslo Nye Teater i 2011.

Hold Kjeft, det er Ibsen av Liv Guldbrandsen.

Liv Gulbrandsen byr på en halsbrekkende morsom, nær og inderlig fortelling om Henrik Ibsen og sin egen bestemor.

– Liv Gulbrandsens bestemor elsket Ibsen. Og hun trakk med seg barnebarnet i teatret for at Liv, i altfor ung alder, skulle få se Hedda skyte seg. Bestemor hadde en historie hun ikke kunne fortelle, og noen livsviktige råd. Men hvilken historie var dette?

– Noen ganger må vi bruke andres ord der vi mangler våre egne. Mange kjenner forfatter, programleder og kulturpersonlighet Liv Gulbrandsen fra hennes feministiske, litterære harselaser på scenen. Fifty Shades of Grey-trilogien, Karl Ove Knausgårds seksbindsverk Min Kamp og Jo Nesbøs krimbøker om Harry Hole har alle vært gjenstand for Gulbrandsens godlynte vrede.

Når hun nå tar utgangspunkt i verkene til Norges største dramatiker, kan vi forvente oss en annen, og mer personlig historie. Liv forteller om kloke og merkelige opplevelser av Ibsens skuespill sammen med bestemor, i en halsbrekkende forestilling der du kan gråte og le, eventuelt le til du gråter.

Forestillingen Hold kjeft, det er Ibsen! er en komisk, nær og inderlig kjærlighetserklæring til våre mødre og bestemødre, om generasjoners strev, om kunsten, teatret – og ikke minst om Henrik Ibsen.

Produsent er Bastian Stabell fra Feelgood&iStageForestillingen er utviklet i samarbeid med Nationaltheatret.