Hans Petter Meland har gått bort

Hans Petter Meland døde mandag, 78 år gammel.

Hans Petter Meland døde mandag, 78 år gammel. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Laksegründer Hans Petter Meland gikk bort mandag 23. april.

DEL

Det er sønnen Jacob Palmer Meland, som leder familieselskapet Lovundlaks i dag, som har meddelt budskapet.

«Det er med sorg vi meddeler at Hans Petter Meland, etter en hjerneblødning i dag 23. april 2018, er gått bort, 78 år gammel. For oss i familien har dagen vært tung. Vi i familien vil minnes med glede alle de fine stundene vi har hatt, og kanskje særlig de gode diskusjonene og den lune humoren som Hans Petter var kjent for,» skriver Jacob Palmer Meland til Rana Blad.

Hans Petter Meland bygde opp familiebedriften Lovundlaks AS på 1970-tallet. Han overlot jobben som daglig leder til Jacob Palmer Meland i 2015.

Fraktet i plastposer

Meland og Steinar Olaisen gjorde Lovund til lakseøya. Den første smolten ble fraktet til øya i et sjøfly og ble transport i plastposer.

– De fiskene som overlevde fikk egne navn. Jeg er blitt fortalt at den som vokste seg størst fikk navnet Hans Petter, sier Aino Olaisen, som er daglig leder i Vigner Olaisen AS og eier av oppdrettsselskapet Nova Sea AS.

Hun forteller at Hans Petter Meland sammen med hennes pappa Steinar Olaisen var avgjørende for den utviklingen Lovund har hatt når det gjelder produksjon av laks.

– I starten jobbet de sammen i samme selskap, sammen med to andre aksjonærer, Vigner Olaisen og Bjørn Johansen. Så skilte de lag mot slutten av 70-tallet. Pappa jobbet videre med Lovund Sjøprodukter, som senere ble til Seafarm Invest AS og Nova Sea AS. Hans Petter Meland videreførte sin virksomhet gjennom familieselskapet Lovundlaks AS, sier Olaisen.

Hun sier at det er trasig når en høvding som Hans Petter Meland går bort.

– Han har gjort mye for plassen Lovund, sier Aino Olaisen.

Drivkraft

Hun beskriver han som en drivkraft for lakseproduksjon og en samfunnsbygger for stedet Lovund, og videre at hans bortgang er et stort tap for samfunnet på Lovund.

– Han hadde den sterke filosofien i forhold til at det er viktig med lokalt eierskap. Han var en viktig bidragsyter til havneutbyggingen på Lovund og han gjorde en viktig innsats for hele distriktet som fylkespolitiker, sier Aino Olaisen.

Lovundlaks sto ved utgangen av 2016 bokført med en egenkapital på 363,3 millioner kroner. Samme år med driftsinntekter på 285 millioner kroner, hadde de overskudd på 136 millioner kroner.

På 1970-tallet var Lovund fraflytningstruet, da Meland og lærerkollega Steinar Olaisen begynte å sysle med oppdrett av laks. Nå er det stor tilflytting til øya i all hovedsak på grunn av lakseoppdretterne. I februar i år passerte folketallet på Lovund for første gang 500. Rundt tusenårsskiftet var det bare 200 innbyggere på Lovund.

Artikkeltags