Mattilsynet vil se på helsen til hunder som lever ute

Finnmark  20110316.
Finnmarksløpet er blant verdens tøffeste hundeløp. Løypa, som er 1000 km lang, går på kryss og tvers over forblåste topper og endeløse vidder. For Robert Sørlie fra Hurdal er løpet den ultimate testen. Han har vunnet løpet flere ganger tidligere. Nå stiller han til start for 6. gang.

BILDE 8 AV 18: Hundene trenger hvile for å prestere. Med litt halm som madrass og et teppe over kroppen kommer søvnen fort.
Foto: Tore Meek / Scanpix

Finnmark 20110316. Finnmarksløpet er blant verdens tøffeste hundeløp. Løypa, som er 1000 km lang, går på kryss og tvers over forblåste topper og endeløse vidder. For Robert Sørlie fra Hurdal er løpet den ultimate testen. Han har vunnet løpet flere ganger tidligere. Nå stiller han til start for 6. gang. BILDE 8 AV 18: Hundene trenger hvile for å prestere. Med litt halm som madrass og et teppe over kroppen kommer søvnen fort. Foto: Tore Meek / Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skal under lupen.

DEL

Mattilsynet vil undersøke helsen til hunder som lever ute hele året og hunder som brukes i sledeløp. Det er kommet flere bekymringsmeldinger om utendørs dyrehold.

Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) om å vurdere hvilke risikoer hunder er utsatt for når de oppholder seg mye utendørs. Det gjelder særlig hunder som brukes i sledeløp.

- Alt utendørs dyrehold genererer flere bekymringsmeldinger. Mye på grunn av at det er synlig. De går eksempelvis på om hundene fryser, om de har det for varmt, og noen klager på støy, sier fungerende seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, Maria Været Veggeland, til Nationen.

VKM skal bistå Mattilsynet i å identifisere risikofaktorer slik at de i større grad vet hva de skal se etter.

- Vi vet ikke nok om hvilken påkjenning det er for hunder å være ute hele tiden. Hva er kaldt for en hund, for eksempel? Vi er interessert i å få tak i alt som finnes av vitenskapelig kunnskap om det, sier hun.

Arbeidet skal også danne grunnlaget for mulige forskriftsendringer og nye veiledende dokumenter i Mattilsynet. (ANB - NTB)

Artikkeltags