Ekteparet Liv Norderval og Harald Adolfsen elsker å være ute i naturen og på tur. Noe de liker best å gjøre er å sette seg i kajakken. Det å nyte stillheten og nærheten til naturen gir ro og fred i sjelen. Paret mener det er plass til mange flere padlere langs kysten av Helgeland, som med sine mange øyer, holmer og skjær er et eldorado for denne typen aktivitet. For dem er Tomma base for deres padleliv, siden de har en fritidsbolig i nærheten av stedet Husby på øya. De kaller det å holde på med padling for magisk.

Dele med andre

Siden paret er dyktige padlere, med lang erfaring, har de nå etablert selskapet Kystpadling ANS.

– Vi ønsker å tilby folk kurs innen det å padle. Det handler om å gi dem en mestringsfølelse på vannet, sier Harald Adolfsen, som forteller at de tidligere har stilt opp som instruktører for andre. Begge to har tatt det som kreves av utdanning for å kjøre kurs i regi av Norges padlerforbund.

Ved å ha eget selskap, kan de styre kursvirksomheten på tider, som passer dem selv best. Tanken om å etablere noe eget har de båret på i mange år.

– Det er litt unikt å ha inntekt fra hobbyen sin, sier Adolfsen.

Han og kona poengterer at satsingen med selskapet Kystpadling ANS er et overskuddsprosjekt, hvor de ikke ser for seg å tjene seg rike i del hele tatt.

– Vi vil være fornøyde med om vi har en drift, der inntektene dekker lånekostnader og innkjøp av utstyr, sier Adolfsen.

Siden de begge har faste jobber som henholdsvis fysioterapeut og veterinær, blir kursvirksomheten noe de gjør på fritiden.

– Samtidig hadde det selvsagt vært deilig om denne etableringen hadde resultert i at man av og til kunne tatt fri fra den vanlige jobben og holdt på med padling. Jeg må innrømme at det er en liten drøm jeg bærer på, sier Harald Adolfsen.

Base for kursene

De to ivrige padlerne har fått leid strandområdet Osen ved Husby. Her vil de ha sine kajakker.

– Siden et nybegynnerkurs strekker seg over ei helg, har vi også fått klarsignal for at dem som er på kurs hos oss, kan campe nært kursbasen, sier Adolfsen.

Han legger til at det også er mulig å finne seg overnatt med høyere standard i nærheten. Et slikt alternativ er Helgeland havhus.

Bruker en del sparepenger

Det koster en del å anskaffe nok utstyr til å lære bort padling.

– Vi har så langt investert 400.000 kroner i prosjektet. Dette er finansiert gjennom bruk av egne sparepenger og lån, sier Adolfsen.

De har handlet inn er 12 kajakker med tilhørende utstyr, 20 tørrdrakter og en kajakkhenger.

– Vi kommer nok til å anskaffe oss mer utstyr, sier han.

For å forsvare investeringene er de avhengige å kjøre minst 5 til 6 helgekurs i året.

– Vi ser også for oss å kunne leie ut utstyr til folk, som kan padling fra før. Det kan også komme på tale å leie oss ut som padleguider, sånn at vi kan ta med turister ut på tur og vise dem rundt i det fantastiske øyriket vi lever midt i, sier Harald Adolfsen.

Rask mestringsfølelse

– Å drive med padlekurs er veldig morsomt. Jeg vil tidvis kalle det urkomisk artig. Noe av det artigste er å se hvor fort folk får en mestringsfølelse. Det går veldig fort, sier Adolfsen.

Han forteller at han og kona samarbeider godt, når de i fellesskap kjører kurs.