Gå til sidens hovedinnhold

Reindrifta frykter konsekvensene av kvartsgruva på Nasafjellet

Artikkelen er over 4 år gammel

Norske Samers Riksforbund er bekymret for konsekvensene av Elkems planer om kvartsgruve på Nasafjellet.

Norske Samers Riksforbund (NSR) var onsdag på befaring på Nasafjellet. Det var blant andre partiets presidentkandidat Aili Keskitalo.

– Det spesielle med denne saken er at de innsigelsene som ble levert mot gruva fra Sametinget i 2012 var så svake på hensyn til reindrifta at innsigelsene dessverre ble trukket i 2014, sier Keskitalo i en pressemelding.

Hun sier at saken førte til at det ble endret på hvordan Sametinget arbeider med denne typen saker.

– Det kan slett ikke være slik at Sametingets handling blir brukt til å legitimere overkjøring av reindriftas interesser, sier Keskitalo.

Det var i februar i fjor at regjeringen sa ja til å utvinne kvarts i Nasafjellet. Kartleggingen av forekomstene skulle da komme i gang raskt. Utvinningen vil bety nærmere 50 arbeidsplasser i Rana. Kvartsen i Nasafjellet passer til silisiumsproduksjonen ved Elkem Salten i Sørfold.

LES OGSÅ: Sier ja til kvartsutvinning i Rana - vil gi opp mot 50 nye arbeidsplasser

LES OGSÅ: – I tillegg til å skape lokale arbeidsplasser og gi ringvirkninger, er dette med på å sikre den eksisterende prosessindustrien

NSR mener regjeringen har gjort et vedtak uten en tilstrekkelig konsekvensutredning for reindrifta, at de nå mener at noe må gjøres.

– Vi vet per i dag altfor lite om konsekvensene denne gruva vil ha for reindrifta til at det er forsvarlig at prosjektet iverksettes, sier Keskitalo.

– Vi ser at det er stort behov for en reindriftsfaglig tilleggsutredning i denne saken, og det vil vi prioritere om vi vinner valget til høsten, fastslår presidentkandidaten.

NSRs talsperson på gruvespørsmål, Silje Karine Muotka, sier i pressemeldingen at så store saker krever tett kontakt mellom fagfolk og berørte parter, og at Sametinget også må gjøre reindriftsfaglige vurderinger, og ikke overlate dette til reindriftsforvaltningen og fylkesmennene.

Kommentarer til denne saken