«En-sykehus-modellen er dypt splittende og dårlig for pasientene»

Ordfører Geir Waage og varaordfører Anita Sollie i Rana kommune argumenterer for en tosykehusmodell på Helgeland.

Ordfører Geir Waage og varaordfører Anita Sollie i Rana kommune argumenterer for en tosykehusmodell på Helgeland. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

En samlende løsning for Nord-Norge

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lokaliseringskamper om sykehus har skapt ødeleggende strid og dårlig naboskap flere steder i Norge. La oss heller lete etter samlende løsninger når det snart skal landes beslutninger på Helgeland.

I flere år har debatten om hvor sykehusene på Helgeland skal lokaliseres tatt fokus og energi både blant politikere, ansatte og pasienter. Striden er utløst av en ødeleggende sentraliserings-idé. Den handler om at den eneste løsningen på Helgeland er at det skal være kun ett sykehus i regionen.

En-sykehus-modellen er dypt splittende og dårlig for pasientene. Det er nesten uforståelig at selv lokalpolitikere fra Senterpartiet argumenter for en slik utstrakt sentralisering-prosess. De vil legge ned to av tre sykehus i regionen vår. La oss håpe både Helse Nord og Regjeringen har lært av de vonde sentraliserings-vedtakene på Møre og i Østfold. Tiden er inne for å samle, ikke splitte.

Ressursgruppen

For Mo i Rana – som den klart største byen på Helgeland og den tredje største byen i Nord-Norge – kunne det selvsagt være lett å falle for fristelsen: Å gå for ett stort sentralisert fellessykehus i vår kommune. Det er det den offentlig oppnevnte ressursgruppen tilråder. De peker på oss av mange grunner – den aller viktigste er at det er i Mo i Rana sjansene for å rekruttere framtidens helsepersonell er størst.

Denne modellen ville sikret oss et svært gode helsetilbud og tilført oss enda flere arbeidsplasser. Likevel går vi inn for en todelt løsning. Vi mener Helgeland trenger to sykehus av den enkle grunn at regionen dekker et areal på 18 834,73 km².

Var vi et eget fylke ville vi vært den åttende største i Norge. Avstanden fra Saltfjellet til Trøndelag er 25 mil. Regionen er en kompleks og sammensatt geografi med sine 19 kommuner og tallrike øysamfunn. I den andre delen av Nordland er det ikke mindre enn fire sykehus (Bodø, Vesterålen, Narvik og rett over fylkesgrensen Harstad). Det gir nordre Nordland en balansert og god struktur. Den er ingen grunn til at sørdelen av fylket skal presses inn i en modell med kun ett sykehus.

Sykehusplan

Derfor har Rana kommune tydelig gitt både Helseministeren og våre naboer på Helgeland klar melding: Følg logikken i nasjonal sykehusplan. Legg det store akuttsykehuset til Nord-Norges tredje største by, Mo I Rana. Gi Sør-Helgeland og øyfolket et likeverdig og godt helsetilbud gjennom å opprettholde et akuttsykehus med fødetilbud i Sandnessjøen. Utvikle DMS i Vefsn (distriktsmedisinsk senter) og bygge nytt DMS i Brønnøysund, samt å gjenopprette flyrute Brønnøysund-Mo i Rana.

Våre naboer sør i Helgeland har valgt en annen og litt forvirrende strategi. Annerledes fordi de vil gjennomføre en storstilt sentralisering der to av tre sykehus skal nedlegges. Forvirrende fordi det fortsatt er ingen som forstår hvor de mener dette ene sykehuset skal ligge. Det de har samlet seg om er at den klart største kommunen Mo i Rana – stedet ressursgruppen peker på – ikke skal ha sykehus. Men når vi spør – ja selv når helseministeren spør – nekter de å svare på hvor dette ene sykehuset skal ligge.

Sentralisering

Det nærmeste vi er et svar er at det skal ligge på aksen mellom Mosjøen og Sandnessjøen. Det er nesten uforståelig at ansatte og politikere i eksempelvis Sandnessjøen går for en modell som fort kan innebære at deres eget sykehus legges ned og sentraliseres til Mosjøen. Det kan neppe kalles god distriktspolitikk, kystpolitikk og enda mindre Senterparti-politikk.

Og motsatt vei: Er det slik at våre naboer i Mosjøen er såre tilfreds om dette ene sykehuset blir i Sandnessjøen? Er det det næringsforeningen i Vefsn bruker store ressurser på å kjempe for?

Enda mer oppsiktsvekkende er sitatet fra Senterparti-ordfører Berit Hundåla i Vefsn. Hun sier hun vil kjempe mot sentralisering, for deretter å gå inn for å legge ned to av tre sykehus og sentralisere de til ett sted sør for Korgfjellet. Det vil i så fall et av de største sentraliserings-prosjekt i Helgelands historie.

Pasientflukt

Politisk lederskap er krevende. Det handler om å gjøre valg, ofte krevende valg. Men politikk handler også om å unngå dårlige valg. Det gigantiske sentraliseringsprosjektet noen argumenterer for, vil i verste fall rive ned grunnlaget for gode spesialiserte tjenester på Helgeland. Å legge ned det klart største sykehusmiljøet vil rasere den kompetansen vi har brukt generasjoner på å bygge opp. Det kan sette i gang en utstrakt pasientflukt fra Helgeland. Det vil i neste omgang ramme hele regionen og alle som en gang i framtiden er avhengig av spesialisthelsetjenesten.

I de neste ukene vil Rana kommune fortsette kampen mot sentralisering og for gode helsetjenester for alle på Helgeland. Vi mener en todelt sykehusløsning er opplagt fornuftig av fire følgende grunner:

  1. For det første hensynet til pasienter (nærhet til sykehus for eldre og kronikere).
  2. For det andre hensynet til totaløkonomi (avstand, transport, tid, miljø og kostnad).
  3. For det tredje hensynet til å unngå unødige milliardinvesteringer (økte lån, rente og avdrag samt avskriving).
  4. For det fjerde hensynet til spredning av statlige arbeidsplasser i regionen.

Å se for seg at Nord-Norges tredje største by på vei mot 30.000 innbyggere skal stå uten sykehus er for oss utenkelig. Vi vil fortsette å argumentere for en felles og samlende løsning på Helgeland som sikrer gode tilbud for alle.

Geir Waage (A), ordfører

Anita Sollie (H), varaordfører

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken