Equinor støtter Klemetspelet og gir kr 100.000 i gave til arbeid med mangfold og inkludering.

Klemetspelet i Hemnes skal arrangeres for 5. gang den 18.- 21. august. Fortellingen om Klemet Persson som for over hundre år siden levde i Leirskardalen sammen med familien sin, er bakgrunn for historien spelet handler om. Et viktig mål er å dyktiggjøre lokale aktører i arrangement og framføring av musikkspel og annen scenekunst, med særlig vekt på opplæring av unge.

Rekordmange unge, med 34 barn/ungdom mellom 8–20 år, deltar i årets spel og har siden februar øvd til årets store forestilling. Denne uka avsluttes øveperioden før det blir sommerferie – og til intensive øvinger starter opp igjen 8. august.

Klemetspelet har nå mottatt kr 100.000 i gave fra Equinor knyttet til arbeid med mangfold og inkludering og som er et viktig verdigrunnlag i foreningens arbeid.

– Dette er en svært verdifull gave som betyr mye for Klemetspelet, sier produksjonsleder Inger Lise Pettersen i en pressemelding fra Equinor.

– I tillegg til å gi gratis opplæring til barn og ungdom i arrangement og framføring av musikkspel, er det viktig å øke kunnskapen og interessen om lokalhistoriske hendelser. Gjennom dette vil vi stimulere til brobygging mellom samisk regional kultur og bygdekultur, bidra til samhold og inkludering og synliggjøre og formidle sørsamisk kultur og språk, sier Pettersen.

Ga mulighet for undervisningstilbud

Gjennom denne gaven fra Equinor, har Klemetspelet nå fått muligheter til å gjennomføre et undervisningstilbud til alle elever i ungdomsskolene om Klemetspelet og hva som ligger til grunn når det gjelder mål og verdier.

Manusforfatter, Stig Bang vil besøke alle tre ungdomsskoler før sommerferien og sier dette om spelet:

– Klemetspelet handler om en same i spennet mellom det norske og det svenske, det nomadiske og det bofaste, men det handler kanskje mest om Oss i møte med det fremmede.

Elevene vil videre med midler fra Equinor og Den kulturelle skolesekken, få gratis billetter til årets forestilling. Dette vil igjen bidra til å rekruttere flere unge til deltakelse i kommende arrangement der de vil kunne få gratis opplæring i framføring av musikkspel og annen scenekunst.

Klemetspelet ønsker etter årets arrangement å arbeide videre med et opplegg for Klemet Ung, som en videre opplæringsarena for å utvikle sine kunstneriske evner under ledelse av kvalifiserte instruktører.

Over 2100 søknader

Fredrik Nordnes, leder for Equinor sitt Subsea senter i Sandnessjøen, fikk gleden av å overrekke den symbolske sjekken.

I løpet av søknadsperioden som var april 2022 har Equinor fått inn over 2100 søknader fra foreninger, idrettslag og andre i hele landet. Fra Nord-Norge kom det inn 249 søknader, 6 fikk tildelt 100.000 mens 40 fra Nord-Norge fikk 10.000 i denne runden.

Fra Nordland gikk det midler blant annet til Narvik, Tjeldsund, Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Mo i Rana, Leinesfjord, Straumen, Meløy, Bodø, Ballangen, Steigen og Stokmarknes.