Gå til sidens hovedinnhold

Erna må gjerne be permitterte om å finne seg nye jobber. Det kan være hun må gjøre det samme

Jeg kan ikke ha venner hjemme, men kan fortsatt møte dem til middag på restaurant, men ikke få servert et glass vin til. Her sliter jeg seriøst med logikken, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen.

Ukeslutt

Å skjære alle over en kam, kan lett føre til floker. Ikke å være klar i kommunikasjonen, kan lett føre til frustrasjon.

Det er i grunnen det vi ser tendenser til denne uka, etter at en alvorstynget statsminister søndag ettermiddag ga klar beskjed om at vi kom til å våkne til en real blåmandag.

De som var pålogget Facebook, og tilfeldigvis følger hennes egen helseminister, hadde riktignok fått et forvarsel allerede lørdag om hva som var i vente. Seint lørdag kveld ga nemlig Høie studentene beskjed om at de måtte vente med å reise tilbake til studiestedene sine. De aller fleste studentene hadde sikkert allerede bestilt billetter, eller kanskje til og med dratt tilbake etter juleferien hjemme.

Da Frps kommunikasjonssjef Kjetil Løset søndag skrev på Twitter at dette var et «hensynsløst kort varsel fra regjeringen til landets studenter», svarte statsminister Solberg: – Dere vet beskjeden ble gitt i går?

Ei slik holdning fra en statsminister, er så ovenfra og ned at jeg knapt kan tro det.

2021 starter altså med at vi går inn i en lockdown-aktig periode. Uansett hva Erna og Bent måtte mene de har kommunisert tidligere, så kom beskjeden like overraskende på studenter og lærere, som på ordførere og restauranteiere. Og ikke minst overraskende på kommuneoverleger.

Når 59 kommuneoverleger landet over nå slår fast at sentrale helsemyndigheter under pandemien har informert kommunene på en måte som har gjort lokalt smittevern- og beredskapsarbeid vanskeligere, er det grunn til å rope varsko.

– Kommunene varsles ikke på forhånd om hva som kommer, og vi varsles i og for seg heller ikke om at det skal være en pressekonferanse. Pressekonferanser som oftest holdes i «beste nyhetstid», dvs. fredag kveld eller som sist, søndag kveld. Hver gang dette skjer, renner det inn spørsmål til kommunene fra innbyggere, organisasjoner og virksomheter. Dette knekker snart våre rygger! Det kan også nevnes at det sjelden eller aldri, samtidig sendes ut skriftlig, presis informasjon med faglig begrunnelse for det som kommuniseres i pressekonferansen.

Dette skriver kommuneoverlegene.

Det er altså ikke bare sjefredaktører som etterlyser faglige begrunnelser for alle de tiltakene som innføres, og som vi rett og slett ikke skjønner logikken bak.

I snart ett år har vi lydig marsjert i koronatakt. Antall pressekonferanser, hvor stadig nye tiltak har blitt presentert, har jeg mistet oversikten over. I kanskje overraskende stor grad har vi lojalt forholdt oss til alt som er pålagt oss, men nå er strikken strukket farlig nært bristepunktet.

Regjeringa har med rette fått mye ros for håndteringa si av pandemien. Det må imidlertid ikke bli slik at den er vaksinert mot å ta innover seg kritikk. Og kritikk får den nå med rette.

Den seansen vi var vitne til ved utgangen av langhelga etter nyttår, var intet mindre enn oppsiktsvekkende. Av mange årsaker, hvor den elendige timinga kun er en av dem.

Hadde jeg vært Erna, ville jeg vært en smule bekymret med tanke på at samtidig som vi går inn i valgåret 2021, så står hun og regjeringa i fare for ikke lenger klare å forklare oss godt nok bakgrunnen for koronatiltakene. Det er nok lett å bli blendet av egen fortreffelighet på direktesendte pressekonferanser. Det synes jeg etterhvert kommer mer og mer fram. I ytterste konsekvens vil dette bidra til at hun til høsten vil måtte forlate regjeringskontorene.

Det kommer ikke til å handle om at ikke nordmenn forstår alvoret med pandemien, eller utfordringene et virus som muterer skaper.

Det kommer til å handle om forbanna kulturarbeidere. Det kommer til å handle om slitne lærere. Det kommer til å handle om permitterte, som på dugnadens alter må ofre feriepengene sine. Det kommer til å handle om overarbeidede og underbetalte helsearbeidere. Det kommer til å handle om en utelivsbransje som er rasert. Det kommer til å handle om at det myndighetene stadig omtaler som en dugnad ikke er en dugnad, men et gedigent løft der enkelte løfter mye tyngre enn andre, uten å få tilstrekkelig løftehjelp. Det kommer til å handle om frustrerte studenter. Det kommer til å handle om usikkerhet omkring virkemiddelordninger.

Og det kommer til syvende og sist i stor grad til å handle om at vi ikke vil finne oss i at Erna og co. ikke finner seg i at vi stiller kritiske spørsmål, og forlanger logiske svar.

For eksempel klarer jeg rett og slett ikke å se det logiske i å innføre en nasjonal skjenkestopp. Snakker om kollektivt å straffe en utelivsbransje som allerede er ekstra utsatt. En bransje som lojalt har rettet seg etter hvert eneste nye pålegg og hver eneste anbefaling som har blitt lagt fram siden mars.

Jeg kan ikke ha venner hjemme, men kan fortsatt møte dem til middag på restaurant, men ikke få servert et glass vin til. Her sliter jeg seriøst med logikken. Det tror jeg mange andre også gjør. Som med mange av tiltakene som nå er innført.

Erna må gjerne be permitterte om å finne seg nye jobber. Det kan være hun må gjøre det samme.

Kommentarer til denne saken