Trodde du utblåsningene dine på Facebook var borte for alltid? Tro om igjen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Se hva Facebook har gjort nå, og hvordan du kan verne deg mot endringene.

DEL

[NORDLYS] Har du fått med deg Facebooks siste endring? Den er av det mer betydelige slaget, og kan forandre livet ditt. For nå har Facebook åpnet for at over to trilliarder gamle statusoppdateringer blir tilgjengelig for søk. Og ikke bare i selve Facebook.

Mer bevisst

- Endringa betyr at alle statusene blir offentlige, noe som fører til at man kan søke etter navnet ditt på Google. Da kommer også dine gamle statuser opp, dersom du ikke har satt en sperre for det, sier Jørund Heimholt i Datahjelperne.no.

Heimholt sier at det er på tide å oppdatere innstillingene sine, før dine gamle "kranglestatuser" endrer livet ditt.

– Folk må nå være mer bevisst på hva man legger ut på Facebook. Det kan få betydning for framtida, karriere, og livet generelt.

Tilbakeslag

Heimholt mener gamle statuser kan slå kraftig tilbake på deg som person, dersom en potensiell arbeidsgiver bestemmer seg for å søke deg opp.

– Kanskje er man i en annen livssituasjon enn tidligere. Da kan dine gamle statuser som nå er offentlig tilgjengelige, slå hardt tilbake.

Heimholt har en leveregel som han oppfordrer andre til å benytte.

– Tenk deg at du står på ett podie forran hundrevis av mennesker. Dette podiet er Facebook. Føler du du ikke kan si det der? Da skal du heller ikke si det på nettet. Vei ordene dine nøye i sosiale medier.

Her er oppskrifta for å gjøre din Facebook-profil tryggere:

Første steg:

– Logg deg på Facebook.

– Trykk på pila oppe til høyre i det blå Facebook-feltet, og velg innstillinger fra menyen.

– Gå inn på personvern.

– Trykk så på feltet "Vil du begrense publikummet for innlegg som du har delt med venners venner eller som offentlig?" Velg Begrens.

Andre steg:

– Gå ned til feltet "Vil du at andre søkemotorer skal vise lenker til tidslinjen din?" Er det huket av for at du vil la andre søkemotorer vise lenker, fjern denne.

Artikkeltags