Gå til sidens hovedinnhold

Da Turid mistet svogeren, faren, mora og søsteren i rask rekkefølge, reddet hun seg selv gjennom å hjelpe andre

Da Turid Iversen mistet svogeren, faren, mora og søstera i rask rekkefølge, ble frivillig arbeid for å hjelpe andre, hennes egen redning.

Artikkelen er over 3 år gammel

Uten frivillighet stopper Turid.

– Det ga meg en pause fra savn og sorg. Det har også gjort noe med meg som person, sier Turid Iversen og legger til:

– Frivillig arbeid er ikke bare til nytte for dem som mottar. Det er minst like givende for oss som gir.

Hun trenger ikke forskning for å få bekreftelse på at det hun opplever er rett. Ikke desto mindre viser britisk forskning som ble publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ Open i fjor, at mennesker som driver med frivillighet får bedre helse fra de er 40 år. Dette gjelder mentalt og fysisk, og fortsetter til 80-årsalderen. Forskninga viser at de som aldri tidligere hadde gjort frivillig arbeid hadde et lavere nivå av lykke.

– Det har betydd alt for meg, og er grunnen til at jeg har klart å komme meg tilbake til hverdagen og delvis i arbeid igjen. Det er terapi, sier Turid Iversen.

 

Styreleder i Frivillighet Norge, Sturla Stålsett, støtter henne på det. Til Aftenposten sier han:

– Man føler seg absolutt bedre av å bidra med frivillig arbeid. Det er noe med det å være sammen om aktiviteter. Enten det handler om felles interesser eller konkrete oppgaver som skal løses, eller saker som vi kjemper for. Det er så mange sidesekker som gir positive effekter. Gjennon frivillig arbeid får vi nettverk, informasjon og vennskap. Det er noe vi alle trenger og styrkes av.

Aktiv på flere fronter

Over halvparten av det frivillige arbeidet i Norge legges ned i kultur-, idretts- og fritidsorganisasjoner. Turid Iversen er aktiv på flere fronter.

Møteplass for barn og unge som er pårørende til alvorlig syke, søker voksne

– I Termik er jeg frivillig og styremedlem. Dessuten stiller jeg som frivillig på musikkfestivalen Verket, og to-tre ganger i året reiser jeg til hovedstaden for å være med i Oslo Gateteam, sier Turid og fortsetter:

– De har sterke historier å fortelle, de som bor på gata. Vi lytter til dem, gir dem ei hånd å holde i, noen å kalle sin venn. Oslo Gateteam deler ut klær, toalettsaker, sovepose, ryggsekker og mat. For mange er onsdagsmøtet med noen av oss, det eneste varme måltidet de får den uka. Oslo Gateteam har reddet mange liv, det er jeg overbevist om.

Siw Indsetviken leder Oslo Gateteam. Hun har brukt seks-sju år av livet sitt på dette, fordi hun ser det nytter.

– For meg betyr Gateteamet alt! Disse fine folkene er min familie nummer to. Jeg er så glad i gateteamet og våre venner på gata. Dette er ikke bare et bluss, dette – frivillig arbeid – er blitt en livsstil for meg, sier Siw.

– Tross sin situasjon viser de livsglede, omtanke og omsorg. De deler med andre av det lille de har. Vi har mye å lære av dem som bor på gata. Jeg liker dem , enkelt og greit, sier Turid.

Lader batteriene til full styrke

Verdien av frivillig arbeid var i 2013 på 128 milliarder kroner, ifølge Frivillighet Norge. Sammen med Sverige er Norge i verdenstoppen i frivillig aktivitet. I Norge er det 10 millioner frivillige medlemskap, som omtrent gir et gjennomsnitt på to per person.

Turid spiller på flere strenger. Som frivillig på Verket møter hun feststemte mennesker i en helt annen setting enn på gata i Oslo.

 

– Jeg tenker vi er heldige som har en så flott festival som passer for unge og gamle. All ære til arrangørene og de frivillige som stiller, de er bare en super gjeng å jobbe sammen med, sier Turid.

Frivillig i Termik er hun hele året. Det er her hun legger ned flest timer. Det er gjennom denne innsatsen hun blir mest sliten – og det er her hun lader batteriene til full styrke igjen.

– Søstera mi døde i juni. I august ringte jeg Elin (Smith-Hansen, daglig leder, journ.anm.) i Termik for å si at jeg var klar til innsats igjen. Hun mente det var for tidlig, men jeg ga meg ikke. Det er helt sant, det var det, frivillig arbeid, som hjalp meg videre.

Smitteeffekt

Så god effekt har det frivillige arbeidet hatt på Turid, at ektemannen Tor-Arne, sønnen Dani André og svigerdattera Lene Madsen Stien, også er blitt hekta.

– De er nesten like engasjert, ler Turid og forteller om mennesker hun har møtt, som har gjort varige inntrykk.

– Ei dame ble jeg kjent med i 2014, og vi følger hverandre ennå. Hun er engasjert i min familie og jeg vil påstå at det har utviklet seg et godt vennskap mellom oss, sier Turid. Og kan heller ikke unngå å nevne Selfors sykehjem spesielt.

 

– Hver måned stiller frivillige fra Termik som servitører med barvogn. Fra den byr vi drikke med og uten alkohol. Den stemninga vi får på sykehjemmet disse kveldene, der det også er musikk, kan ikke beskrives. Eller kanskje den kan, ler Turid og siterer en av beboerne som plutselig utbrøt en kveld: «Det skulle ikke være lov å ha det så trivelig!»

– Når jeg går hjem fra en sånn barkveld kan jeg være så sliten, men på en god måte, sier Turid.

Oppsto en fin kontakt

Det som betyr mest for henne som frivillig er å få hjelpe andre, utgjøre en forskjell og gi av sin tid som en gave til de som trenger det.

– Jeg tror flere kan finne glede i frivillig arbeid, det går i alle fall an å prøve. Det finnes så mange områder å bidra på, og til gjengjeld får vi samhørighet med andre, vi knytter vennskap og opplever å bli inkludert.

Frivillige flyktninger sprer glede med bowling, hårklipp og bingo på bosenter for eldre

Turid Iversen tenker tilbake på tida da først faren og så mora var syk. Det var stunder hun som pårørende kunne trengt litt avlastning.

– I 2012 søkte Termik etter frivillige til nye kurs. Det var da det slo meg; det kunne jeg trengt den gang, og nå hadde jeg selv sjansen til å utgjøre en forskjell for andre. Jeg tok den.

Slik havnet hun hjemme hos Elsa Erlandsen høsten 2014. Som frivillig for Termik skulle Turid Iversen være en venn for Kåre Erlandsen, slik at kona fikk litt fri. Han var alvorlig syk og kunne ikke være hjemme alene uten tilsyn.

– Det var to kjekke damer som kom, Turid var den ene. Selv om jeg gikk ut da hun kom, så oppsto det en fin kontakt mellom oss. Jeg likte Turid, hun var så blid og omtenksom, forteller Elsa.

– Du var rask til å kommme deg ut, men så kom du hjem før du behøvde også. Da fikk vi oss en god prat sammen, og ble kjent, litt etter litt, sier Turid.

Blir lykkeligere av å hjelpe andre

Kåre Erlandsen døde den høsten. Han ble 91 år gammel.

– Han satte pris på deg, sier Elsa og legger til: – Han var en god og snill mann.

For Elsa fikk de frivillige i Termik stor betydning. De ga henne det pusterommet hun trengte, noen timer to ganger i uka.

– Jeg fikk handlet litt og møte venner. Det satte jeg umåtelig pris på, sier Elsa og fortsetter henvendt til Turid:

– Du var her ni ganger. Det var så tungt å være inne hele dagen. Mannen min trengte meg dag og natt. Det ble tyngre desto dårligere språket hans ble. Men så kom dere fra Termik, takk!

 

I Termik er daglig leder den eneste som får lønn. Hun koordinerer jobben som de frivillige gjør, kobler de «rette» personene til hverandre, følger opp sine frivillige, rekrutterer nye og sørger for stadig mer frivillig innsats på ulike områder.

– Daglig leder kom hjem til oss først. Vi måtte skrive under på noen dokumenter, blant annet om taushetsplikt og at de frivillige ikke skal ha betaling. Det føltes så trygt og ordentlig, minnes Elsa.

– Vi er heldig i Rana Termik som har en daglig leder som er utdannet psykiatrisk sykepleier. Vi frivillige opplever mye fint, men også triste ting. Elin (Smith-Hansen, journ.anm.) følger oss godt opp, vi blir ivaretatt og sett. Det er utrolig viktig, sier Turid Iversen.

Kaffebordet er dekket. Hjemmelagde lefser, krumkaker og havrekjeks får ikke ligge lenge i fred. Praten glir lett, om vennskap, om Elsa som kom til Rana fra Meløy, om jobben hos kommunekassereren først i Nord Rana og så Rana kommune, om livet. Og om fugler.

– Jeg blitt så glad i fugler. Jeg er visst kommet i fuglealderen, ler Elsa så det smitter over på Turid.

Mennesker som arbeider frivillig er lykkeligere enn andre, ifølge forskning. Turid vil ikke gå så langt som å kalle seg lykkelig, til det er savnet av alle hun har mistet for stort.

– Men glede opplever jeg, ikke minst fordi jeg får lov å utgjøre en forskjell for andre. Og fordi jeg får venner, som Elsa.

(Bildet helt øverst er tatt av Eivind Nicolaysen)

Frivillig arbeid

Frivillig arbeid defineres som «ikke-obligatorisk arbeid. Det vil si den tida en person bruker på å utføre en eller flere aktiviteter – enten gjennom en organisasjon, eller direkte overfor andre utenfor egen husholdning – uten å ta betalt.

 

Kommentarer til denne saken