Finsk filmcrew lager film fra Jordbrugrotta i Plurdalen.
Øyvind Bratt

Spiller inn iskald science fiction i grotta

– Vi vil utnytte Mo i Ranas potensial. Det vi har er unikt.
Av
Publisert

– Jeg har alltid likt å reise. At alle kulturimpulser møtes på Jordbrua er nesten som å reise selv. Bare at alle kommer hit.

Ina Trælnes sender et trau fylt med tradisjonsrik vaffelkake rundt kjøkkenbordet på Jordbrua.

Vaflene havner på fatene til en finsk regissør, to svenske og østerrikske filmassistenter og en skuespiller fra Storbritannia.

Den internasjonale gruppen er i Rana for å filme scener til en science fiction i Pluragrotta.

– Normalt sett, som for eksempel i Frankrike, har grunneierne mest lyst til å skyte deg. Her er det motsatt og vi blir tatt imot av Ina og familien som legger alt til rette for oss, roser Janne Suhonen som regisserer kortfilmen «Dive Oddesey 2017».

For knappe to måneder siden etablerte Ina Trælnes Visit Plura i samarbeid med broren Tord Trælnes Jordbru og foreldrene Marina og Torstein Trælnes Jordbru. Meningen er å utvikle et dykke- og opplevelsessenter. Allerede har de investert i en kompressor til hjelp for utøvere som kommer til gården med kun ett mål for øye, å dykke i Nord-Europas største vannfylte grotte.

Nordnorsk gjestfrihet: Fra venstre: Ina Trælnes, Felix Butschek, Oscar Svensson, Torstein Trælnes Jordbru, Marina Trælnes, Janne Suhonen og Gemma Smith.

Nordnorsk gjestfrihet: Fra venstre: Ina Trælnes, Felix Butschek, Oscar Svensson, Torstein Trælnes Jordbru, Marina Trælnes, Janne Suhonen og Gemma Smith.

Dette er første gang Trælnes og familien aktivt har gått ut og promotert stedet, men dykkere har i mange år likevel funnet veien til Jordbrua.

– Selv om vi ikke har hatt telefonnummer på nett en gang, så har de kommet.

LES MER: Fra hele verden strømmer dykkere til Plura for å oppleve den eventyrlige undervannsreisen

I dag har familiebedriften tilgjengelig en brakkerigg med seks enkeltrom, pluss sauna og tørkerom.

– Det er mange finner som kommer hit, så badstu måtte vi ha, smiler Ina.

Røft filmsett: Det internasjonale crewet dykker i Plura all slags vær. Undervannsgrotten lar seg ikke prege av det skiftende været i distriktet.

Røft filmsett: Det internasjonale crewet dykker i Plura all slags vær. Undervannsgrotten lar seg ikke prege av det skiftende været i distriktet.

I forbindelse med science fiction-filmen, lager filmcrewet også en promovideo for nyetableringen i Plurdalen.

– Det var det minste vi kunne gjøre, sier Janne Suhonen.

Bare under Dykkeruka i regi av Norsk Grottedykkerforbund fjor, kom over 100 personer til stedet, og siden oppstarten av Visit Plura 15. februar i år, har Ina Trælnes talt over 120 overnattingsdøgn fram mot sommeren.

– De første som booket seg inn var en dansk dykkerklubb. Ellers er det en del finner, tyskere, noen fra Sveits, en gjeng russere, og så vet jeg at det kommer noen fra Tyrkia, Mexico, Polen, Australia og muligens Egypt. Og nå har også de første norske dykkerne booket seg inn. Grottedykkermiljøet er ikke stort, men på verdensbasis har det et stort potensial, sier Trælnes som ønsker å bygge opp et dykke- og opplevelsessenter i kombinasjon med nordnorsk gjestfrihet.

Mellom vaffelspising og kaffedrikking, snakker filmcrewet begeistret om forholdene i Plura.

– Jeg har vært i mange grotter, men Plura er spesiell og krystallklar. Med en gang hodet kommer under vann, er det som et «Kodak-øyeblikk». Det er vakkert fra første meter, sier Suhonen. Svenske Oscar Svensson føyer til:

– Plura er spesiell med sine unike farger som skiller seg ut fra andre grotter. Det er veldig visuelt og rent der, og for dykkere står den på bucket-listen over steder man bare må besøke i løpet av livet.

– I tillegg er det så uberørt her. I andre grotter kan det være mange andre folk, men her er det bare vakkert, sier dykkerinstruktør og skuespiller Gemma Smith fra Storbritannia.

Til daglig jobber Oscar Svensson fra Göteborg med nettopp dykking, og da han fikk høre at Janne Suhonen trengte hjelp til filmen, meldte han seg frivillig.

– Men egentlig ga jeg ham ikke noe valg, ler Suhonen.

Selv er Suhonen til daglig profesjonell fotograf, og har jobbet blant annet for Visit Finland. Nå er han i gang med sin første kortfilm.

– Den handler om en oppdagelsesreisende spilt av Gemma, som kommer til en isplanet. Det finnes ingen tegn til infrastruktur, og hun velger å lage et hull i isen og går ned. Der går hun inn i en mystisk undervannsverden og havner oppi spennende ting, sier Suhonen hemmelighetsfullt.

Plura er en av flere destinasjoner som blir brukt. Et annet sted som blir klippet inn, er den menneskeskapte grotten i Ojamo i Finland, mens siste del spilles inn i Storbritannia i et basseng.

– Vi jobber mye med visuelle effekter, forklarer regissøren.

For dykkere står Plura på Bucket-listen over steder man bare må besøke i løpet av livet

Oscar Svensson, Grottedykker

Filmen lages uten sponsorer, men med partnere som hjelper til med utstyr, som Sony Finland, Ursuit og Scuba Mafia.

– Med filmen ønsker vi å promotere både eventyrlyst og selve sporten, og når filmen blir ferdig i løpet av året, legger vi den ut så alle kan se, sier Suhonen.

Utstyret de bruker under vann genererer ingen forstyrrende luftbobler. Det er totalt stille. Og utøverne snakker til hverandre uten kommunikasjonsutstyr.

– Vi kjenner hverandre godt, men det er krevende. Et shoot kan vare i syv timer, sier Suhonen.

Gemma Smith er det han karakteriserer som en «orange bloob».

- Hun går i oransje klær, gliser han.

– Og det er meg Janne roper til mest, parerer Gemma.

Ingen har tidligere laget et fiksjonsplot i Plura, selv om det ekstreme undervannsmiljøet har vært åsted for dokumentarer.

I dokumentaren «Diving into the unknown» fra 2016 blir publikum tatt med på dykket som krevde to menneskeliv langt nede i Pluras grottesystem i 2014.

– Uansett hvilken sport man driver med vil det skje uhell, og man må lære av det og gå videre. Det skal ikke ha noe å si for sporten, sier Gemma på spørsmål om de blir påvirket av dødsulykken.

– Det er ikke slik at alle som dykker gjør ekstreme dykk. De fleste holder seg til den første delen av grottesystemet, poengterer Ina Trælnes.

LES MER: Marina og Torstein bisto i den hemmelige aksjonen for å hente ut de døde fra Pluragrotta

Filmingen foregår omtrent 30 meter nede i grotta på det dypeste, men det underjordiske elvesystemet strekker seg 132 meter under vannoverflaten.

En ny verden under isen.

En ny verden under isen.

Inas far, Torstein Trælnes Jordbru har selv prøvd å dykke i Plura. Selv har Ina nettopp gjort sitt aller første dykk. Og det i Mexico for ikke mange uker siden.

– Der svømte jeg med skilpadder, forteller hun smilende.

– Grottedykking er fortsatt en liten sport, men det blir mer og mer populært. I miljøet er Florida og Mexico liksom gjort nå, så nå ser vi etter annerledes og tøffere destinasjoner. Plura er et perfekt eksempel der vi har en sjanse til å gjøre noe annet, sier Gemma Smith.

Smith jobber som dykkerinstruktør sammen med mannen sin, og vil gjerne tilbake til Plura for å lære andre om grottedykking. Hun jobber også tett med teamet som var blant de første til å filme Titanic på skipets siste hvilested 3.800 meter under havoverflaten.

– Vi har snakket om at Plura er et bra sted å lære grottedykking. Stedet har blant annet potensial til å bli minst like bra som Frankrike som dykkedestinasjon.

Filmassistent Felix Butschek fra Østerrike har kun dykket i grotter i et halvt år. Dette er første gangen hans i Plura, men allerede planlegger han å komme tilbake til Plurauka i august i regi av Norsk Grottedykkerforbund. Han er for tiden underlagt et stipend sponset av Rolex.

– Det er absolutt fantastisk å dykke her. Samtidig er det vanskeligere enn i for eksempel Florida og Mexico som har 25 grader i vannet. Men det er virkelig fint her og kamrene er store!

Ina Trælnes og familiebedriften Visit Plura er ennå i startgropen, og foreløpig får de støtte og veiledning gjennom Rana Utviklingsselskaps Etablerersenter. Mange planer er allerede satt i gang, men mye er ennå på planleggingsstadiet. Til sammen skal ideene danne rammen rundt et opplevelsessenter på Jordbrua. Gjerne sett i sammenheng med andre unike steder som kan besøkes i Rana, som Svartisen, Marmorslottet, Bredek og lignende.

– Lofoten og Træna har fått det til, derfor er det ingen grunn til at ikke vi også skal klare det. I dag er ikke Mo i Rana tilgjengelig nok, men med ny flyplass vil det bli lettere å komme seg. Det er en av grunnene til at vi har investert i kompressor, slik at dykkerne kan fly hit uten å ha akkurat det med selv.

Vi vil utnytte Mo i Ranas potensial. Det vi har er unikt

Ina Trælnes, Visit Plura

Om alt går etter planen, får Trælnes også i orden både serverings- og skjenkebevilling som skal utnyttes i et av gårdens eldste bygg. I et av de andre byggene fra 1700-tallet, har familien innredet et gårdsmuseum med gjenstander fra Jordbruas innholdsrike historie. Ikke minst spilte gården en viktig rolle under motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

– Vi vil utnytte Mo i Ranas potensial. Det vi har er unikt. Det har vært en lang prosess, og vi har som sagt aldri markedsført oss før nå, men det overordnede målet er at verden skal få se hvor fint vi har det.

Visit Plura

Visit Plura er en nyetablert familiebedrift som tar sikte på å utvikle et dykke- og opplevelsessenter i Plurdalen i forbindelse med Nord-Europas største vannfylte grottesystem, Plura.

Etter oppdemmingen av Kalvatnet i 1968 ble vannføringen redusert fra 20.000 m3 til ca. 1.000 m3 pr. minutt, og det underjordiske elveløpet ble mulig å dykke i.

Det er dykket ned til ca. 135 meter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken