I helga arangeres årets TV-aksjon. Denne gangen på vegne av Kirkens Bymisjon. På Ytteren skal 11-åringene Matilde M. Rundhaugen og Live N. Brynlund være bøssebærere. Hvorfor gjør dere det?

– Jeg sa ja fordi jeg mener det er viktig å ta vare på dem som ikke har det så bra. Det er derfor jeg er med i elevrådet også. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Matilde.

– Jeg har gått som bøssebærer så lenge jeg har fått lov til det, og syns det er fint å kunne hjelpe. Jeg kommer alltid til å stille opp som bøssebærer, og det er samme grunn til at jeg er trivselsleder, for å hjelpe sånn at alle har noen å være sammen med, sier Live.

Dere er begge erfarne bøssebærere. Hva pleier dere å si når dere står på døra hos folk?

– Det kommer an på hvem det er hos, men jeg sier: «Hei, vi er bøssebærere og lurer på om du vil gi noen penger til Kirkens Bymisjon?» beskriver Matilde.

– Jeg tror jeg kommer til å si: «Jeg kommer fra TV-aksjonen og lurer på om du vil gi penger til de som ikke har en seng eller et tak?» Det blir sikkert det, sier Live.

Bildeserie

SE BILDENE: Da TV-aksjonen ringte rundt til det lokale næringslivet

 

Er det skummelt?

– Jo flere hus vi går til, jo mer vant blir jeg, og da blir det ikke så skummelt. Men første gangen var det sånn: «Du går», «nei, du går», «nei, du!», sier Matilde.

Og hva svarer folk?

– De sier de skal gå og se hva de har. Noen sier de kan vippse, forteller Matilde.

– Og jeg har møtt på noen som sier nei, forteller Live.

– Det har ikke jeg, men en gang kom det tre personer fra samme hus og ga hver sin 500-lapp. Det var bursdag der, og så var det ei som begynte å hyle da boren hennes kom. Han var voksen og jeg bare sto der i midten og lurte på hva skjer nå? ler Matilde.

Vet dere hvor mye dere har samlet inn?

– Det er supermye. Kanskje hundre tusen? Nei, ikke så mye, sier Matilde.

– Det er nesten mer enn man kan kjøpe en bil for til sammen, sier Live.

 

Hva skjer etter innsamlingen?

– Det bruker å være kaker og rundstykker til alle som har vært med som bøssebærere. Det er en belønning som mange gleder seg til når de kommer tilbake, sier Matilde.

Har dere hatt noen rare opplevelser?

– En gang var det en mann som sa at vi kunne få den gamle tv-en hans, haha! Det var bare på tull, da, sier Live.

– Og en mann jeg traff, spurte masse spørsmål som jeg ikke kunne svare på i det hele tatt. «Det vet vel ikke jeg!» Han spurte om alt mulig som det går an å spørre om, og så ga han ikke penger en gang, forteller Matilde lattermildt.

TV-aksjonen 2018

TV-aksjonen 2018 går til Kirkens Bymisjon. Med årets aksjon 21. oktober, ønskes det å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Pengene som samles inn skal skape 700.000 møter mellom mennesker.