Gå til sidens hovedinnhold

Slår feriealarm om 14 land i Europa

Artikkelen er over 3 år gammel

[AVISA NORDLAND] Verdens helseorganisasjon (WHO) slo tidligere i år alarm om det pågående meslingutbruddet i Europa. I blant annet Romania, Tyskland, Italia og England er det meldt om flere hundre tilfeller av sykdommen, ifølge Det europeiske smitteverninstituttet.

Nå oppfordrer Folkehelseinstituttet foreldre med ikke-vaksinerte barn om å framskynde vaksinasjonen om man skal til europeiske land med høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsgrad.

Det er NRK som melder dette.

Ifølge NRK dreier det seg om følgende land: Belgia, Bosnia-Hercegovina, Frankrike, Georgia, Tyskland, Italia, Kasakhstan, Kirgisistan, Polen, Romana, Serbia, Sveits, Tyrkia og Ukraina.

- Jeg ville ikke reist til et område hvor det er meslinger i spredning med et barn som ikke er vaksinert. En kan framskynde vaksinen til ni måneder, men jeg ville ikke tatt sjansen på det heller. Jeg ville holdt barnet hjemme, sier smittevernlege Kari Øystese i Bergen til NRK.

I Norge får alle barn tilbud om MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma, gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen består av en dose ved 15-månedersalder og en dose i elleveårsalderen.

Etter to vaksinasjoner som barn gir MMR-vaksinen livslang beskyttelse. Meslinger forårsakes av morbillivirus, og sykdommen gir katarralske symptomer og utslett, ifølge FHI.

Kommentarer til denne saken