Tall fra Europeiske Reiseforsikring viser en økning på 30 prosent i antall ulykker i utlandet fra 2016 til 2017. Trygg Trafikk er bekymret:

– Mopedkjøring kan være livsfarlig i enkelte land. Jeg er redd vi nordmenn har en naiv holdning til trafikk i utlandet og i tillegg tar større sjanser enn hjemme, sier Christoffer Solstad Steen. Han er kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

Norge er for tredje år på rad kåret til verdens mest trafikksikre land. Det er langt i fra de samme trafikkforholdene i Norge som i resten av Europa og verden.

Thailand skiller seg ut som versting-landet for nordmenns mopedkjøring i utlandet, men også Spania og USA er land som peker seg ut i negativ retning.

– Vi har sett en økning i antall alvorlige skader på moped i utlandet i det siste. Nå har det gått så langt at vi fraråder nordmenn å leie moped og scooter i Thailand. Vi opplever dessverre en del skader med mopedkjøring også i land som Spania og USA sier, Jon Berge, informasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Det er mange årsaker til at mopedkjøring i utlandet kan være livsfarlig, men felles for alle landene er at de er populære reisemål for nordmenn.

– Thailand er desidert verst og de har i tillegg venstrekjøring som gjør det ekstra utfordrende for nordmenn på tur. Samtidig blir vi påvirket av varmen, og ferien gjør at blir mindre på vakt og tar større sjanser. I tillegg møter vi en helt annen trafikkultur enn det vi er vant til og alt dette er med på å øke risikoen for alvorlige ulykker, påpeker Berge. (ANB)

Noen enkle råd om mopedkjøring fra Trygg Trafikk:

  • Dropp mopedkjøring og velg annen transport hvis du kan.
  • Kjør aldri uten hjelm! Hjelm kan redde livet ditt.
  • Ikke kjør rundt i badeshorts og sandaler. Ha på deg klær som gir deg beskyttelse.
  • Kjør aldri dersom du har drukket eller på annet vis er ruset.
  • Kjør rolig og vær ekstra nøye med å lese trafikkbildet rundt deg.
  • Sjekk de lokale reglene og trafikkulturen før du begir deg ut i trafikken på egenhånd. Trafikkregler og krav til fører varierer fra land til land.
  • Ha riktig førerkort og forsikring.