Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Overgrep online

Artikkelen er over 12 år gammel

"Nettet" tar for et stadig økende problem blant ungdom. Internett er blitt en friarena for lugubre mennesker og det bør vi ta hensyn til.

"Nettet" er en psykologisk thriller som fokuserer på ungdommens bruk av internett.

"Jente 14" sitter på rommet sitt og chatter i veg på en populær nettside. Hun kommer i kontakt med en jevnaldrende gutt og praten går livlig om mat, film og trivielle ting. Jenta aner fred og ingen fare om det nettet som snører seg sammen rundt henne i cyberspace.

Gutten på andre siden er nemlig ikke noen gutt. Han er en gammel mann med skumle hensikter og snart har den unge jenta falt hodestups i hans felle.

Måten dette gjøres på er mer eller mindre kjent for oss voksne. Det lokkes med ære og berømmelse og de unge tar som regel agnet uten å se seg for i det hele tatt. Informasjon om alder, interesser og bosted utveksles over en lav sko og før man vet ordet av det så er det fatale skjedd.

I "Nettet" setter de fokus på dette på en god måte, men jeg føler at de kunne brukt andre måter for å visualisere dette for ungdommen.

Stykket er heftig nok, men jeg betviler at det fungerer på den måten det er ment som. Overgrep på internett er noe man skal ta veldig alvorlig og derfor er det bra at problemet blir belyst, men jeg kunne ønsket meg adskillige sterkere virkemidler. Slik det er satt opp blir det for lite fengende til at man virkelig tar notis av det og siden dette er et viktig tema så synes jeg det er synd.

Jeg tar derimot av meg hatten for Marius Leknes Snekkevåg og Kaija Slotnes som spiller de to eneste rollene i stykket. De greier å løfte temaet ut av det store intet og inn på scenen og måten de behandler dialog og bevegelse på imponerer meg. Alt i alt blir dette mitt på treet, men stykket er ikke mindre viktig av den grunn.

Viktor Leeds Høgseth