– Vi har gjort dette mange ganger før, men jeg gleder meg spesielt til åpning av ny scene, forteller festivalsjef Marte Præsteng.

For første gang skal de ta i bruk sin nye scene, som på folkemunne blir kalt Samvirkelagsbakken. Der vil ungdomsgruppen Music Camp åpne festivalen, med årets festivalartist Shannon Mowday og trommeslageren Øyvind Venås.

– De øver nå i disse dager, men har ikke framført noe sammen før. For min egen del er det superstas at de skal åpne festivalen og det er virkelig superflinke folk, sier hun om gruppen som har samarbeidet med Nordnorsk Jazzsenter.

– En heder til han

Et spesielt øyeblikk som kanskje blir aller mest minneverdig for Præsteng blir når Sigrid Brennhaug skal framføre sangene til en lokal helt fra Hemnesjazz.

– Mangeårige bookingsjef Magnar Skreslett har gjennom årene sendt flere sanger til den flinke artisten Sigrid. Når han nylig ble 70 år feiret vi bursdagen hans i klubbhuset vårt hvor hun framførte noen av sangene hans. Vi i styret synes det var så bra at vi ønsket at det skulle bli framført på festivalen også.

Det er ikke nok ros som kan bli sendt i retning Magnar.

– Dette blir virkelig en heder til vår bookingsjef. Han har vært med siden festivalen ble stiftet og det hadde ikke blitt noe uten han. Nå får vi virkelig vist fram hans varierte musikksmak, forteller Marte.

Håper på at værgudene er med

Årets festivalkunstner er den unge og lokale Eva Sjøvold som har fått gode kritikker for sine verk. Også barn vil kunne få et rikelig tilbud med flere barneforestillinger lørdag og søndag.

– Så blir det bra med blues i år, det tror jeg kan bli artig. Akkurat nå er vi bare bekymret for værvarselet fordi vi har planlagt for at det meste skal være utendørs, sier festivalsjefen.

En slagplan er da lagt for at det skal være tørt og godt for festivalbesøkerne.

– Vi har bestandig vært velsignet med godt vær i alle år, men vi må jobbe med alternativer for at det blir mer innendørs nå. Det skal ikke være for vått eller kaldt for publikum, understreker hun.

Les også

Bulle gir deg lyden av sommeren: – Går det galt så går det galt. Og går det ikke galt, så er jo det kjempebra

Hemnesjazz 2022

  • Hemnesjazz 2022 jazzer av gårde fra 4. august til 7. august på Hemnesberget i Hemnes kommune. Har utropt seg selv som landets, kanskje verdens og universets koseligste festival
  • Festivalen starter torsdag med en konsert der lokal ungdom, forsterket med ungdom fra Oslo og Bodø, i forkant har de vært på seminaret «Music Camp» arrangert i regi av Hemnesjazz og Nordnorsk Jazzsenter, ledet av årets Festivalartist Shannon Mowday og trommeslageren Øyvind Venås. På plakaten torsdag kan publikum også oppleve Liv Hauge Ensemble og jazztrioen Falkevik
  • Fredagen starter med familiekonsert med Spellemannsnominerte Du og jeg og vi 2-3-4. Under Lønsjfæst i Parken fredag formiddag tar trioen barna med på et musikalsk eventyr. Andre artister fredag er duoen Syver og Malin Anna fra Mo i Rana, den norske bassisten, vokalisten og låtskriveren Steinar Raknes som har turnert de fleste verdenshjørner, den sørafrikanske og prisvinnende jazzsangeren og komponisten Melanie Scholtz med base i New York, den svenske vokalisten og Grammis-vinneren Amanda Ginsburg, Blues-, roots- og americana-veteran og gitarist Arne Skage.
  • Lørdag blir det artistiske møter med Ronja Larsen, ranværing og lokalt stjerneskudd, det loves lun humor og alvorlig bra musikk på Lapphella når Terje Berg og Alfhilds Balkong hyller Terje Nilsen, saksofonist, komponist og arrangør opptrer med jazzkvartetten LILA, Jan Arild Sørnes og Det Elekttriske bandet skal gi oss nordnorsk blues i særklasse og Marcus Høgseth, også kjent som DJ Hywaka, runder av lørdagskvelden på Hemnesjazz. Da pleier det å bli nokså heftig stemning på dansegulvet ut i de små timer.
  • Et høydepunkt lørdag ventes å bli konserten "Magnar" amme år som fylte 70 år i år. På hans egen bursdag samlet Sigrid Brennhaug opp låter som han hadde sendt henne i årenes løp, og plukket ut noen for å gi ham i gave da styret i Hemnesjazz, familie og venner feiret ham. «Til Hemnesjazz 2022 er prosjektet utvidet til en hel konsert.
  • Søndag avrundes festivalen med den tradisjonelle jazzgudstjenesten. Det er i år gospel-sjangeren, med Jan Arild Sørnes og bandet hans, som inntar kirken. De er for anledningen forsterket med Tor-Petter Aanes og Leif-Are Larssen.
  • Årets festivalartist er Shannon Mowday. Hun kommer opprinnelig fra Cape Town i Sør-Afrika. I 2009 flyttet hun til Norge og har i løpet av denne tiden markert seg sterkt på den norske jazzscenen.
  • Årets festivalkunstner er Eva Hansen Sjøvold (21) som er avgangsstudent ved Einar Granum Kunstfagskole. I år vant hun Drømmestipendet som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Noen kjenner helt sikkert til damen ved undergangen i Mo i Rana, som ble laget under hennes tid ved Rana kulturskole. Under utstillingen ved Hemnesjazz vil hun også vise fram en installasjon som hun vant pris for som beste eksamensoppgave nå i vår. Utstillingen under Hemnesjazz vil bli vist på Lapphella, nærmere bestemt i Roghellskøtet.
  • Festivalsjef er Marte Præsteng og bookingansvarlig er Magnar Skreslett.
  • Festivalen har eksistert siden 1996.