Norsk film er "stiligt"

Bestevenner i Stavanger på 80-tallet. Denne filmen vil nok mange kjenne seg igjen i og den anbefales. Foto: Sandrew Metronome

Bestevenner i Stavanger på 80-tallet. Denne filmen vil nok mange kjenne seg igjen i og den anbefales. Foto: Sandrew Metronome

Artikkelen er over 9 år gammel

"Mannen som elsket Yngve" er en film du bør få med deg.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Først og fremst: "Mannen som elsket Yngve" er rett og slett en meget god film.

Gode skuespillere turnerer suverent en ikke alltid like enkel historie - med glans. De ikke bare spiller - de leker! Og debutantregissør Stian Kristiansen fullfører leken, med stram, overveid og uhyre treffsikker regi.

Filmen er basert på den kritikerroste boken av Tore Renberg og tar for seg hvor vanskelig livet er når man som ungdom skal "finne seg sjæl"

Handlingen er satt til Stavanger og året er 1989. For dem som husker tilbake er dette tiden da rosa boblejakker var in. Musikken folk hørte på var "Depress" og "Raga Rockers", eller hvis du hørte til den andre siden så hørte du kanskje på "Spandau Ballet" eller "Boy George".

Ungdom

80-tallet husker vi også godt for de gigantiske arenakonsertene som samlet inn penger til nødlidende og kampen for menneskerettigheter.

Holdningen var at "når politikerne ikke gjør jobben sin, så må vi gjøre det". 1989 var også det året Berlinmuren falt og kommunismen fikk sitt store slag for baugen.

På denne bakgrunn utspiller ungdommenes sekteriske liv seg. For de er selvfølgelig grassat fordomsfulle. De er det evige beviset på at frihetslengsel kan være det mest trangsynte av alt. Og akkurat her utnyttes muligheten til skrå, treffsikker, underfundig og til dels overstadig humor. Men alvoret er like nærværende. Det ligger under hele tiden. Og slår ut i full blomst mot slutten - dog uten et øyeblikk å falle utenfor filmens stramme rammer og eksakte hensikt. Det er livsfarlig å leve, særlig i en tidvis forvirret ungdomstid - selv i Stavanger!

Omveltning

Jarle Klepp er lykkelig uvitende om alt som kommer til å skje i livet hans. Enn så lenge har han alt; verdens beste kjæreste og verdens kuleste kompis.

Sammen har de store musikalske ambisjoner, om noen uker skal de debutere med Stavangers tøffeste punkband, Mattias Rust Band.Men så dukker Yngve opp, den nye gutten på skolen. Han er ikke som noen andre, og Jarle faller i staver. Han har aldri opplevd noe tilsvarende, og vet ikke hva han skal gjøre. Det eneste han vet er at han ikke kan la være å treffe Yngve. Selv om det innebærer å gjøre ting han egentlig hater, som å høre på Japan og spille tennis. I tur og orden svikter Jarle alle sine nærmeste og finner ut hva det vil si å stå helt alene.

Glitrende

Med glitrende replikker og glimrende skuespiller prestasjoner av Rolf Kristian Larsen og Ida Elise Broch leverer filmene varene så det holder.

Arthur Berning imponerer som den politisk bevisste bestekompisen, som når de to skal ut sammen for å kjøpe pot sier; – Skal vi prøve dette eller skal vi bare la verden gå forbi oss?

Ole Christian Ertvaag er pen, sårbar og tilbaketrukken nok til å fylle Yngve-rollen perfekt.

Nesten

Denne filmen et must for alle som er født mellom 1963 og 1980. Alle andre bør også kjenne sin besøkelsestid og se en av de mest markante og vellykkete filmene som er laget om norsk oppvekst, noensinne.

For å få en sekser skal filmen være perfekt og "Mannen som elsket Yngve" rekker nesten opp. Men denne filmen kommer til å trekke fulle hus på kinoer landet over i lang tid framover. Hurra for norsk film sier jeg bare. Det er nok mange som kommer til å elske både Yngve og alle vennene hans etter å ha sett denne perlen.

Viktor Leeds Høgseth

Artikkeltags