Fire av ti koronapasienter i Norge er født i utlandet

Sarpsborg 20200603. 
En pasient, som har gitt sitt samtykke til å bli fotografert, blir undersøkt av sykepleier Mona Grindahl på sykehuset Østfold Kalnes. Pasientene har mulige symptomer på covid-19 og skal testes. Helt siden pandemien kom til Norge har sykehuset vært i alarmberedskap. Nå er det få pasienter med korona-smitte på sykehuset.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sarpsborg 20200603. En pasient, som har gitt sitt samtykke til å bli fotografert, blir undersøkt av sykepleier Mona Grindahl på sykehuset Østfold Kalnes. Pasientene har mulige symptomer på covid-19 og skal testes. Helt siden pandemien kom til Norge har sykehuset vært i alarmberedskap. Nå er det få pasienter med korona-smitte på sykehuset. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

Av alle koronapasienter behandlet på norske sykehus er 36 prosent født i utlandet. 12 prosent av alle innlagte er født i Somalia eller Pakistan.

Det viser tall fra Pasientregisteret og Folkehelse­instituttets (FHI) beredskapsregister for covid-19, skriver Aftenposten.

Med lave smittetall den siste måneden har andelen utenlandsfødte koronapasienter økt til halvparten.

Forskere vil nå ha den samme informasjonen om personer som har dødd av eller med koronaviruset i Norge. Disse har så langt ikke vært offentlige.

– Så lenge vi ikke får dødstallene, vet vi ikke hva som skjedde med utenlandsfødte pasienter etter at de ble innlagt, sier professor Esperanza Diaz ved Institutt for global helsemedisin ved Universitetet i Bergen til Aftenposten.

De utenlandsfødte koronapasientene er også yngre enn pasienter født i Norge. Gjennomsnittsalderen for pasientene født i Somalia eller Irak var 51 år, mens norskfødte pasienter i snitt var 64 år, viser FHIs beredskapsregisteret.

(©NTB)

Artikkeltags