Hemnesjazzen har nå det meste av artistbookingen på plass, og fra før er det blant annet kjent at Blues Detour, med Knut Reiersrud, Eric Bibb og Ale Möller, åpner festivalen fra scenen i Hemnes kirke.

Nå er altså festivalsjef Marte Præsteng og resten av gjengen bak Hemnesjazz klar med flere navn på plakaten, står det i en pressemelding.

MonicaZ Vals kaller de seg, og kvartetten serverer en hyllest til den svenske legenden Monica Zetterlund. Hun var en av Sveriges aller største stjerner, og hadde en karriere som strakte seg over fire tiår. Hun gjorde seg kjent med sine egne tolkninger av svenske folkemelodier og jazz på svensk. Hun var dessuten skuespiller i filmer og revyer med blant andre duoen Hasse & Tage. MonicaZ Vals kan du oppleve torsdag 1. august.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Det er ikke hvem som helst som kan tolke materialet og hedre Zetterlunds ettermæle, men vokalisten Stina Stenerud og hennes band består definitivt prøven med glans. Stenerud binder sammen låtene med små historier og egne betraktninger rundt Zetterlunds låter, står det videre i pressemeldingen. Bandet hun har med seg består av organist Palle Wagnberg, som også bidrar som faktasufflør og svensk alibi, gitarist Eirik Berg Svela og trommeslager Erik Jøkling.

– Palle Wagnberg har vært hos oss flere ganger sammen med The Real Thing, og det er alltid en fornøyelse å ha ham på Hemnesberget, sier festivalsjef Marte Præsteng. Han skal dessuten gi en egen konsert på Hemnes omsorgssenter fredag formiddag. Der spiller han godbiter fra den svenske viseskatten, med hovedvekt på sanger av trubaduren Cornelis Vreeswijk, legger Præsteng til.

Hemnesjazz får i år besøk av flere norske verdensnavn. Tine Thing Helseth er ett av disse. Helseth begynte å spille trompet som syvåring, og har utdannelse fra Foss videregående skole og konservatorieavdelingen på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, og hun regnes i dag som en av de ledende trompetistene i sin generasjon.

– Det er flott å få de store norske navnene hit til Hemnesjazz, og denne konserten i Hemnes kirke fredag ettermiddag kan fort bli et høydepunkt i år, sier festivalsjefen.

Det blir helt andre toner lørdag kveld når Hedvig Mollestad Trio entrer scenen. Bandet er blitt en live-favoritt, og de har spilt på alt fra skitne små buler rundt i verden til de store konsertsalene og jazzfestivalene. Trioen har varmet opp for John McLaughlin på London Jazzfestival og spilt på store musikkfestivaler som Roadburn, Tons of Rock, Vancouver Jazzfestival, Berlin Jazz Festival, London Jazz festival og Øyafestivalen for å nevne noen.

– Vi har forsøkt ved et par tidligere anledninger å få denne gjengen til Hemnesberget uten å lykkes. I år fikk vi det til, og det er duket for en heftig opplevelse med bøttevis av trøkk, smiler bookingsjef Magnar Skreslett.

 

Siste band ut i denne omgang er Dean/Riisnæs Quintet, som også gjester festivalen lørdag kveld. Det blir gjenhør med Trondheim-miljøets flotteste musikere, i samspill med den canadiske trompetisten Kevin Dean. Med de musikalske føttene godt plantet i både jazz- og cooltradisjonen, ligger det an til en kveld der godt samspill er garantert.

– Ja, i denne konserten kan vi nærmest gi musikalsk interaksjonsgaranti, sier en ivrig bookingsjef.

I tillegg til Kevin Dean på trompet består kvintetten av Erling Aksdal på piano, Knut Riisnæs på saksofon, Bjørn Alterhaug på bass og Truls Rønning på trommer.

I år arrangeres Hemnesjazz fra 1.- 4. august.