Gå til sidens hovedinnhold

Fire passasjerer fra Nordland på de to hurtigruteturene der det er påvist covid-19 – ingen fra Helgeland

Artikkelen er over 1 år gammel

Seniorrådgiver for sikkerhet og beredskap hos Fylkesmannen i Nordland, Tom Mørkved, opplyser til Rana Blad det var passasjerer fra fire nordlandskommuner om bord i de to hurtigruteturene, der det er påvist koronasmitte.

– Vi vet ikke noe om hvem som har fått påvist covid-19, presiserer seniorrådgiver Tom Mørkved i en e-post til Rana Blad, der han fortsetter:

– Det vi vet er at det var passasjerer fra Andøy, Bodø, Hadsel og Sortland.

Passasjer fra Hadsel fikk påvist covid-19

Det er imidlertid bekreftet at personen som testet positivt for covid-19 onsdag i forrige uke og som var passasjer om bord på MS «Roald Amundsen» på reisen 17. til 24. juli, var fra Hadsel.

– Vi har etter god dialog med pasienten fått hans tillatelse til å bekrefte dette, ettersom utbruddet påvirker svært mange mennesker og er av stor offentlig interesse, opplyser Martin Drageset, smittevernlege i Hadsel til Vesterålen Online.

Det er skipet «Roald Amundsen» som er rammet av sykdommen. Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag, men cruiset er avlyst.

Varslet ikke som anbefalt

Det var onsdag 26. juli Hurtigruten fikk beskjed om at en passasjer var bekreftet smittet etter reise på MS «Roald Amundsen» fra 17. juli til 24. juli.

Hurtigruten fikk råd fra FHI om å varsle passasjerene da, men det ble ikke gjort.

Totalt var det 386 passasjerer på de to seilasene. FHI har varslet 69 kommuner om å følge opp de passasjerene som hører hjemme i deres kommune.

Seniorrådgiver Tom Mørkved hos fylkesmannen i Nordland opplyser til Rana Blad at han ikke har informasjon som tilsier at noen av de involverte om bord, er hjemmehørende på Helgeland.

Skipet ligger isolert til kai i Tromsø, der det foregår et stort smittesporingsarbeid i regi av Tromsø kommune, skriver NRK.

To av de ansatte ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på covid-19. Da skipet ankom Tromsø natt til fredag i forrige uke, ble likevel begge rutinemessig testet. Fredag ble de lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Fylkeslegen i Troms og Finnmark opplyser til TV 2 at de vil granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på skipet.

Totalt 40 personer, blant dem fire passasjerer og 36 blant mannskapet på Roald Amundsen, hadde søndag fått påvist koronasmitte.

Kommentarer til denne saken