Ingen yrkesfiskere omkom på jobb i 2019: – Håper virkelig trenden fortsetter i 2020

Foto:

Ingen yrkesfiskere omkom på jobb på norske fiskefartøy i 2019. Det skriver Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

DEL

[LOFOTPOSTEN] Sist gang de kunne registrere null omkomne yrkesfiskere var i 2008.

– Dette er svært gledelig, og jeg håper virkelig at denne trenden fortsetter i 2020. Vi har over flere år sett at fiskerne nå er flinkere til å sette sikkerheten høyt. Det er viktig i alle yrker, men særlig i yrker der mange er alene på jobb og har en krevende arbeidshverdag, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad i pressemeldingen fra Sjøfartsdirektoratet.

– Har vært nære på

Ifølge Sjøfartsdirektoratet var det var det i snitt 6 omkomne yrkesfiskere årlig mellom 2009 og 2018. De siste ti årene har om lag 60 prosent omkommet som følge av arbeidsulykker, mens de resterende 40 prosent av hendelsene skyldes skipsulykker. For skipsulykkene er det kantring som har ført til flest omkomne, totalt 10 omkomne. For arbeidsulykker er det fall over bord som er den største dødsårsaken, her har 23 personer mistet livet.

Alvestad påpeker at gode holdninger er helt avgjørende for å oppnå og opprettholde et høyt sikkerhetsnivå.

– Selv om det heldigvis ikke var noen yrkesfiskere som omkom på jobb i 2019 så vet vi og at det har vært flere hendelser der det har vært nære på. Ser vi på den siste hendelsen i romjulen med fiskefartøyet MS Fay som forliste i Barentshavet, så var det både en dyktig redningstjeneste og gode rutiner hos mannskapet for håndtering av krisesituasjon om bord som berget flere liv, sier han.

Artikkeltags