Frykter nye regler til sjøs vil gi landligge for lokale fiskere

OK: Administrerende direktør ved Slipen, Arnt Jakobsen har inntrykk av at de fleste er inneforstått med de nye reglene. Arkivfoto: Tor Martin Leines Nordaas

OK: Administrerende direktør ved Slipen, Arnt Jakobsen har inntrykk av at de fleste er inneforstått med de nye reglene. Arkivfoto: Tor Martin Leines Nordaas

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

[HELGELENDINGEN] Nye sikkerhetsregler til sjøs kan bli en dyr affære for flere fiskere.

– Jeg vet om mange som ikke har fått dette i orden og for noen blir det et økonomisk spørsmål som innebærer at de heller blir liggende ved kai, sier leder i Dønna Fiskarlag (som nå er en sammenslåing av fiskerlagene i Dønna, Alstahaug og Leirfjord), Bård Leirvik.

Positiv til innskjerping

Den såkalte sjarkforskriften som trådte i kraft 1. januar 2014, utvider kontrollordningen til også å gjelde fiske- og fangstfartøy fra åtte til 10,67 meter. Det betyr ifølge Sjøfartsdirektoratet at det på landsbasis er over 500 fartøy som skulle vært kontrollert og sertifisert før nyttår for å kunne brukes i fiske etter 1. januar 2016. Leirvik som selv har fartøy i denne klassen mener oppgraderingen til de nye forskriftene er overkommelig for sin egen del, men han vet om flere andre som vil være nødt til å punge ut med beløp i 100.000 kroners-klassen for å bli godkjent.

– Jeg tror det blir en del som velger å ligge stille, sier Leirvik til Helgelendingen.

– Men er du positiv til at sikkerheten til sjøs innskjerpes for denne gruppen?

– Ja, sikkerhet er veldig viktig, jeg har selv vært med på et forlis og jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd dersom vi ikke da hadde hatt utstyret i orden, sier Leirvik.

Har tatt sjekk

Administrerende direktør ved Slipen mekaniske AS i Sandnessjøen, Arnt Jakobsen kan bekrefte at mange fiskere allerede har tatt sine forholdsregler når det gjelder de nye forskriftene fra Sjøfartsdirektoratet.

– Vi hadde en god del innom her i løpet av høsten i fjor som fikk sjekket båt og utstyr i henhold til de nye forskriftene, sier Jakobsen. Han kan samtidig bekrefte at de fleste av disse allerede hadde det meste i orden i forhold til regelverket som nå er tredd i kraft og at det derfor ikke har vært snakk om noen store økonomiske investeringer for dem som fikk gjort dette på Slipen.

KAN BLI DYRT: Leder i Dønna Fiskarlag, Bård Leirvik frykter flere blir liggende ved kai. Foto: Jarl G. Sandholm

KAN BLI DYRT: Leder i Dønna Fiskarlag, Bård Leirvik frykter flere blir liggende ved kai. Foto: Jarl G. Sandholm

– Jeg har inntrykk av at de fleste synes dette er greit, sier Jakobsen. Etter at kontrollordningen i sjarkforskriften ble utvidet til også å gjelde fiskebåter mellom åtte og 10,67 m, har det ifølge Sjøfartsdirektoratet vært få av de registrerte sjarkeierne som har gjennomgått den aktuelle kontrollen.

Stabilitetskrav

Da sjefingeniør Arild Lie i Sjøfartsdirektoratets fiskefartøyavdeling i en pressemelding høsten i fjor minnet sjarkeierne om hvor viktig denne kontrollen er, minnet han spesielt om kravene til stabilitet.

– Så langt har ikke mange av disse fartøyene gjennomgått kontrollen. Det gir grunn til bekymring. Kontrollen hos et godkjent foretak vil være tidkrevende for en stor del av fartøyene, fordi mange mangler påkrevde stabilitetsberegninger, uttalte Lie. Også Leirvik er klar over at dette er et problem for mange sjarkfiskere.

– Det er en del som har ombygde båter som ikke vil innfri de nye kravene til stabilitet, sier Leirvik.

Hobbyfiske

Arnt Jakobsen på Slipen mener de nye sikkerhetsreglene vil utgjøre et problem for stadig færre siden mange av dem det gjelder er pensjonerte og kun driver fiske på hobbybasis.

– Jeg tror mange av dem som velger å ligge ved kai med de nye reglene er så pass opp i årene at de likevel har tenkt å gi seg, sier Jakobsen.

En oversikt over sjarkeiere i Leirfjord, Alstahaug og Dønna viser en høy snittalder blant de få som nå er igjen av registrerte sjarkeiere i de tre kommunene.

I Alstahaug er gjennomsnittsalderen 64,14 år, i Dønna er den 60 år og i Leirfjord er snittalderen blant sjarkeierne 52 år.

Artikkeltags