Rekordmange valpekull for den truede fjellreven i 2018

DOVREFJELL 20071005:
Fredag ble to fjellrevvalper satt fri  på Dovrefjell etter å ha vært på avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal. Fjellreven regnes som Norges mest truede pattedyr. På Dovrefjell har det ikke vært yngling siden tidlig på 1990-tallet, og den siste fjellreven i dette området døde trolig for 10-15 år siden.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

DOVREFJELL 20071005: Fredag ble to fjellrevvalper satt fri på Dovrefjell etter å ha vært på avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal. Fjellreven regnes som Norges mest truede pattedyr. På Dovrefjell har det ikke vært yngling siden tidlig på 1990-tallet, og den siste fjellreven i dette området døde trolig for 10-15 år siden. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Fjellreven fikk minst 58 valpekull i 2018. Det er det største antallet siden den nasjonale overvåkingen av den truede arten startet i 2003.

Kullene ble registrert i 13 ulike fjellområder, deriblant i Finse i Hordaland og på Saltfjellet i Nordland.

De fleste kullene ble registrert i Snøhetta-området, der det ble født hele 15 kull. Bestanden her har gått fra å være kritisk utrydningstruet til å bli Norges største bestand av arten.

Også antallet fjellrever som ble registrert ved hjelp av DNA-analyser var rekordhøyt, ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA). 50 flere rever ble registrert enn i det tidligere toppåret 2011.

Det lever dermed minst 192 voksne fjellrever i Norge.

På Varangerhalvøya ble det sist vinter satt ut 27 valper fra avlsprogrammet for fjellrev.

– Vi kunne kanskje forventet at det ble født flere kull på Varangerhalvøya, knyttet til utsettingene. Trolig vil vi se effekten til sommeren, sier seniorforsker ved NINA, Nina E. Eide.

Både antall kull og størrelsen på dem følger nemlig svingningene i bestanden av smågnagere. I år med mange smågnagere blir kullene av fjellrev mange og store.

– I sommer er det forventet et toppår i smågnagerbestandene lengst i nord, sier Eide.

Artikkeltags