Flom- og skredfare: Ventes mest nedbør på Helgeland

NEDBØR: Et værradarbilde oppdatert klokken 0620. Rød farge indikerer kraftig nedbør.

NEDBØR: Et værradarbilde oppdatert klokken 0620. Rød farge indikerer kraftig nedbør. Foto:

DEL

(Avisa Nordland): Meteorologene advarer mot flom- og skredfare

Det er sendt ut OBS-varsel knyttet til jordskred- og flomfare på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge, inkludert Nordland.

Dette på grunn av til dels store mengder nedbør som har kommet ned fra søndag og til mandag.

Her er varslene fra Yr.no:


Jordskredfare:

Gjelder for Nordland og deler av Trøndelag og Troms

Det ventes opptil 80-100 mm nedbør fra søndag til mandag, som regn under ca. 1000 moh. Det ventes mest nedbør i Helgeland. Stigende temperaturer og mye vind vil i tillegg føre til stor snøsmelting. Utover mandagen blir det mindre nedbør og kaldere, og skredfaren vil dermed minke. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred.


Anbefaling

Hold deg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og følg værradaren. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred.

Konsekvenser

Utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.


Flomfare:

Gjelder for Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland

Det ventes 70 - 110 mm nedbør på søndag. Det meste vil komme som regn opp mot 1200 moh. og det vil bli betydelig snøsmelting Kombinasjonen mye regn og vedvarende snøsmelting vil gi økende vannføring i mindre og mellomstore vassdrag, samt overvannsproblemer på veier og i urbane områder.


Anbefaling

Hold deg oppdatert om situasjonen. Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

Konsekvenser

Utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.

Artikkeltags