NVE: - Absolutt potensial for storflom

FLOM: Jordene sto under vann på Alapmoen i Målselv under flommen i 2012.

FLOM: Jordene sto under vann på Alapmoen i Målselv under flommen i 2012. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

NVE venter økt vannføring i nord i neste uke.

DEL

[AVISA NORDLAND] Den kjølige våren har fått snøsmeltinga til å gå sakte, men utover i neste uke meldes det om stigende temperaturer. Da blir det mer fart i sakene.

NVE kom torsdag med følgende vårflomanalyse for Finnmark, Troms og Nordland:

«Litt nedbør, men fortsatt kjølig i pinsehelgen. Stigende temperatur og noe nedbør rett over helgen kan føre til økende vannføring og mulig flom i slutten av uke 23.»

Nedbør avgjør

- I 2012 var det lite snø sammenliknet med det vi har nå, men mye nedbør som var årsaken til flommen, sier hydrolog Inger Karin Engen i NVE til Nordlys.

Hun mener det også nå vil være nedbørsmengdene som avgjør om det blir storflom eller ikke.

- Bare snøsmelting gir ikke den meste voldsomme flommen, men i kombinasjon med nedbør. Det verste scenarioet er regn sammen med relativt høye temperaturer. Da er det absolutt potensiale for storflom, ingen tvil om det, sier hun.

- Stor sannsynlighet

I den siste vårflomanalysen skriver NVE:

«Det har vært en del snøsmelting både i sør og nord siden midten av mai, men det er fortsatt mye snø igjen sammenlignet med normalt. Det er dermed fortsatt stor sannsynlighet for stor snøsmelteflom etter pinse i elver fra de snødekte områdene. Dette gjelder spesielt i Nord-Norge, og hvis det blir veldig varmt over flere dager. Nedbør vil også forsterke effekten av snøsmeltingen.».

Artikkeltags