Gå til sidens hovedinnhold

Floortje fra Nederland på plass for AIR Træna: – Mer spennende for gjester å oppleve øya fra de lokala barnas perspektiv

Artikkelen er over 1 år gammel

De første kunstnerne til AIR Træna er klare - og de får støtte fra Samfunnsløftet til prosjekt med Trænas skolebarn.

"Hvor kystlinjen møter hverandre" er et Artist in Residence-prosjekt av Kine Hokholt Bjelland fra Norge og Floortje Zonneveld og Eva Bullens fra Nederland i samarbeide med Husøy skole på Træna.

Prosjektet var et av mange som søkte til AIR Træna 2020 og det første som fikk innvilget opphold. AIR Trænas første kunstnerprosjekt for i år får 50.000 kroner i støtte av Samfunnsløftet, skriver prosjektleder Moa Björnsson i Træna kommune i en pressemelding.

Zonneveld er prosjektleder i kunstnergruppen som skal jobbe med barnas perspektiv på Træna. Hun er allerede på plass på Træna og har kommet i gang med å introdusere seg for øyas unge.

– Med prosjektet vil vi at barnas fortellinger om øya deres blir i fokus. Hvert år kommer mange besøkende til Træna, både på sommeren og nå også på på Vinterfestivalen. De opplever oftest øya slik som den blir fremstillet via sosiale media eller i turistbrosjyrer. Men det er egentlig mer spennende for gjester å oppleve øya fra de lokala barnas perspektiv, sier Zonneveld i pressemeldingen.

Prosjektet skal undersøke barnas bilde av øyene og det skal resultere i en guidet lydvandring som gjester, og lokalbefolkningen, kan følge med hjelp av egen mobil og et par hodetelefoner. Lydvandringen får première og blir testet på publikum under Ta Træna med Storm. Tanken er at det skal kunne være i bruk hele året, og bli tilbudt som guidet tur i den travle sommersesongen.

– Kanskje vil gjestene på øya da oppleve noe nytt og uventet. Det blir i hvert fall spennende å se til hvor barna leder oss i øysamfunnet når de får bestemme. De er jo eksperter på sin øy, sier Zonneveld.

Kine Hokholt Bjelland og Eva Bullens ankommer Træna i starten av februar. Bjelland er Træna lommekjent da hun tidligere jobbet på Husøy Skole.

Bare et par dager før prosjektstart fikk gruppa positivt svar fra Samfunnsløftet som støtter tiltaket med 50.000 kroner. Det betyr at lydopptak, filming og etterarbeid kan gjennomføres på en profesjonell måte og at prosjektet kan bli varig.

– Vi ser frem til et spennende arbeide med øyas unger og å ta del av resultatet i Vinterfestivalen Ta Træna med Storm mellom 13. og 15. februar, sier Björnsson.

Kommentarer til denne saken