Gå til sidens hovedinnhold

Flyktninger: Så mange blir Rana bedt om å bosette neste år

Artikkelen er over 3 år gammel

Færre kommuner skal bosette flyktninger i 2018.

Avisa Nordland: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ba mandag 210 kommuner om å bosette til sammen 4.400 flyktninger til neste år.

Totalt håper IMDi at 340 flyktninger kan få være i Nordland.

Men over halvparten av kommunene som mottok flyktninger i fjor, får ikke anmodet om å motta flyktninger neste år.

På Helgeland blir Rana anmodet om å bosette 30 flyktninger i 2018, mot 50 for 2017.

Vefsn anmodes om å bosette 25, Brønnøy 20 og Alstahaug 17.

Nesna, Træna, Rodøy, Lurøy og Hemnes blir ikke bedt om å bosette flyktninger i 2018.

Se hele listen under.

Færre asylanter

150 av de 4.400 er enslige mindreårige. Antallet som skal bosettes er langt færre enn de to siste rekordårene, hvor det er blitt bosatt over 26.000 flyktninger til sammen. Den store nedgangen i antallet som skal bosettes, skyldes at det kommer færre asylsøkere til Norge.

- Som en følge av de lave asylankomstene vil kun halvparten av kommunene som bosetter flyktninger i år, bli bedt om å bosette flyktninger i 2018. De som blir bedt om å ta imot flyktninger, vil også få langt færre enn de har gjort de siste par årene, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i IMDi.

Statlig sektor og kommunesektoren har blitt enige om håndteringen av det lavere behovet for bosetting av flyktninger. IMDi og KS har fordelt flyktningene på kommunenivå.

- Jeg vil berømme den enorme innsatsen norske kommuner har lagt ned i bosetting og integrering av flyktninger de siste par årene, sier Rieber-Mohn.

Hun ser fram til fortsatt godt samarbeid med kommunene om bosetting og integrering av flyktninger og oppfordrer kommunene til å fatte vedtak i tråd med IMDis forespørsler.

Kvalifisering

For å lykkes med integreringen fremover er vi avhengig av at kommunene jobber for å øke kvaliteten på arbeidet med å integrere nyankomne flyktninger.

- Flere flyktninger må i arbeid, bli økonomisk selvstendige og integreres i lokalsamfunnet. De kommunene som har forutsetninger for å gjøre en god jobb, er prioritert i fordelingen av flyktninger i 2018, sier Rieber-Mohn.

Kommentarer til denne saken