Både målgang og lagpresentasjon blir flyttet under ARN.

Værmeldinga varsler MYE regn i Rana onsdag ettermiddag. Arctic Race of Norway (ARN) har derfor bestemt at lagpresentasjonen flyttes fra onsdag ettermiddag til torsdag formiddag før rittstart. I tillegg er målgangen flyttet fra øverst i Skansen til området ved Bunnpris på Langmoheia.

– Vi har fulgt med på værmeldinga en stund, og det ser ikke lovende ut. Det blir både vått og vindfullt. Vi skjønner derfor godt at ARN velger å flytte lagpresentasjonen, sier Ståle Lysfjord, prosjektleder for ARN i Rana kommune i en pressemelding.

Når det gjelder målgangen så er den flyttet på grunn av en fartsdump i spurtområdet opp mot toppen av Skansen. Den er slik utformet at den kan skape fare for deltakerne i rittet. En lignende fartsdump skapte en massevelt nettopp i et større ritt i Europa, og det vil arrangøren ARN unngå for enhver pris.

Målgangen er flyttet 250 meter ned til området ved Bunnpris/Pizzabakeren i toppen av Sagbakken – der Langmoheia begynner.

– Det er grunn til å takke både Ørjan Skonseng i Bunnpris og Iselin Johnsen i Pizzabakeren for at de har vist velvilje på kort varsel og stilt områdene rundt virksomhetene sine til rådighet for ARN, sier Ståle Lysfjord.

Her ser du tydelig hvorfor fartsdumper på de siste meterne av et sykkelritt er en dårlig idé:

Daglig leder i Arctic Race, Knut Eirik Dybdal, sier i en kommentar til Rana Blad at de hadde godkjent opplegget slik det opprinnelig var, men at episoden som skapte massevelt har blitt en snakkis blant rytterne og at de derfor velger å endre målgangen.

- Vi risikerer ikke å få en god konkurranse og avslutning av rittet dersom rytterne må stoppe opp for å passere fartsdumpene inn mot målgangen. Tross alt kan rytterne fort ha 70-80 kilometer timen når de skal slåss om seieren, sier Dybdal.

- Hvorfor ble dette ikke oppdaget før?

- Vi viste om det, men så ikke på det som noe problem - før vi så den nevnte massevelten. Når rytterne reagerer er vi nødt til å ha fokus på utøverne og en god avslutning, svarer han.

Han takker både kommunen, privatpersoner, frivillige og grunneiere som på kort varsel har bidratt til at målgangen kunne flyttes.

- Det har vært mange i sving for å få dette til, roser en takknemlig Dybdal

Målgangen blir også stedet der det er innlagt to spurter, og ARN flytter all sin aktivitet ned til det nevnte området. Konserten med Government som skulle være i etterkant av lagpresentasjonen onsdag ettermiddag, er nå flyttet til å bli en del av folkefesten etter at rittet er over.