Gå til sidens hovedinnhold

Flytter vareleveranse fra vei til jernbane. Sparer 13.000 trailerturer årlig i Nordland: – Akkurat dette vi håpet på

Artikkelen er over 1 år gammel

Gode og miljøvennlige leveranser i Nordland har stått øverst på ASKOs ønskeliste, og nå er det funnet en løsning som gjør at mye varetransport flyttes over fra vei til jernbane.

Grossisten ASKO, som har et sortiment på rundt 30.000 ulike varer, har i lang tid jobbet med å finne gode løsninger for leveranser til Nordland for å redusere både miljøbelastningen og transportkostnadene. Nå blir det 13.000 færre trailere på veiene årlig.

ASKO Midt-Norge har funnet en løsning i samarbeid med CargoNet, Meyership og Nov Sea som gjør at varetransporten fra Trondheim til Bodø flyttes fra vei til tog. Dette skriver ASKO i en pressemelding.

Daglige stopp

Toget vil ha daglige stopp i Mosjøen, og med dette gjenopprette et daglig togtilbud i Sør- og Midt-Helgeland. For Mo i Rana, Fauske og Bodø vil den totale godstogkapasiteten øke med 50 prosent. De ekstra togavgangene starter 1. april.

Selv om hovedtraseen er Trondheim – Bodø tur/retur, har CargoNet også mulighet for å kjøre godset helt til Oslo.

– Dette er et fantastisk prosjekt. Det var akkurat dette vi håpet på da vi investerte 170 millioner kroner i Helgelandsterminalen Mo i Rana, i tillegg til utbedringer ved terminalen vår i Mosjøen, sier markedssjef Leif Sagen i Meyership.

Sparer kostnader og miljø

Miljøgevinsten av å overføre varetransport fra vei til bane er stor, og for Nordlandsbanen alene utgjør den årlig reduksjon på mer enn 6000 tonn CO₂. I tillegg reduseres belastningen på veinettet og det blir tryggere for dem som kjører bil, skriver partene i pressemeldingen.

– Avtalene gjør at vi nå kan overføre mer av vår varetransport fra vei til bane. På den måten sparer vi både veinettet, kostnader og miljø, sier Jørn A. Endresen, administrerende direktør i ASKO Midt-Norge.

CargoNet er også godt fornøyd med avtalen:

– At ASKO ønsker miljøvennlige og effektive transportløsninger og har valgt å øke samarbeidet med CargoNet ytterligere, tyder på at kvaliteten i våre leveranser er gode. Vi er stolte over den tilliten vi blir vist og gleder oss til å kjøre enda flere godstog, sier administrerende direktør i Erik Røhne i CargoNet.

ASKO

  • ASKO har 13 regionale selskap i Norge og leverer varer over hele landet.
  • Med 600 lastebiler på veien hver dag er ASKO en av Norges største transportbedrifter.
  • Deres sortiment består av ca. 30.000 ulike varer innenfor tørrvarer, kjøl-/ferskvarer, frysevarer, nonfood, vin, brennevin, legemidler og bilrekvisita.

Kommentarer til denne saken