Gå til sidens hovedinnhold

Fødende: Driver man sykehus for å spare penger?

Sykehusledelsen ser åpenbart ut til å ha en oppfatning om at fødende er B-pasienter som man i større grad kan skalte og valte med enn andre pasientgrupper, skriver Gustav Arne Nyborg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rana Blad har den 6.6 en artikkel om at helsepersonell nå øver seg på å transportere fødende over lange avstander. Det vil skje når Helgelandssykehuset (HSYK) i sommer etter tur stenger de to fødeavdelingene HSYK har i henholdsvis Sandnessjøen og Mo i Rana.

I styremøtet i Helgelandssykehuset (HSYK) i slutten av mai stilte styremedlem Eva Monica Hestvik store spørsmålstegn ved at ledelsen sommer-stenger fødeavdelinger, og mener det ikke skulle vært gjort.

Godt å se at i alle fall noen i styret i HSYK står fram med integritet og har mot til "å tale Roma midt i mot", og i HSYK-styret tale de fødende på Helgeland sin sak overfor ledelsen i HSYK. Hestviks uttalelse i styremøtet om at "man driver ikke sykehus for å spare penger", er helt på sin plass.

Fødende som er på vei til eller innlagt på sykehusene sine fødeavdelinger for å føde, er pr. definisjon en pasient og skal ha samme status som øvrige pasienter. Det ser ikke ut til å være alle ved HSYK som deler den oppfatningen. Sykehusledelsen ser åpenbart ut til å ha en oppfatning om at fødende er B-pasienter som man i større grad kan skalte og valte med enn andre pasientgrupper. For vi har aldri sett forslag fra sykehusledelsen om å stenge f. eks. psykiatrien, kirurgien eller indremedisin om sommeren for å spare penger.

Les også

Kritisk til sommerstengte fødeavdelinger: – Vi driver ikke sykehus for å spare penger

Les også

Trente på fødesamarbeid før sommeren: – Vi vil gi en best mulig tjeneste til de gravide

Kommentarer til denne saken