[Nettavisen] Tirsdag kveld publiserte Forbrukerrådet en test av stavmiksere fra en rekke produsenter. Testvinneren var en fra leverandøren Braun.

På andre enden av skalaen som testens soleklare tapere finner man to stavmiksere fra merket Tristar, men også en fra Clas Ohlson. Og disse produktene får virkelig hard medfart.

– Tre av stavmikserne vi testet har nemlig så lav kvalitet at de faktisk kan klassifiseres som søppel, fordi de er ødelagt før testen er ferdig. Hverken Coline 44–3123 fra Clas Ohlson eller Tristars to modeller består holdbarhetstesten vår, og var defekte da testen var ferdig, skriver Forbrukerrådet.

Les Clas Ohlsons kommentarer til kritikken lenger ned i artikkelen. Nettavisen har kontaktet Tristar, men ikke lykkes i å få en kommentar.

– Styr unna

De følger videre opp med å skrive rett ut at de anbefaler at man styrer unna disse produktene.

– Å lage produkter av elendig kvalitet er dårlig for miljøet og dårlig for lommeboka vår. Vi forventer mer fra seriøse produsenter enn dette, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

I testen til forbrukerrådet er 12 forskjellige produkter testet og det kommer klart frem at de vektlegger bærekraftighet.

– I påvente av et strengere bedre regelverk med strengere krav til kvalitet, reparerbarhet og holdbarhet, er det viktig at bransjen tar ansvar. De må være mer påpasselige med hvilke produkter de tar inn i sitt sortiment, og på den måten sikre at man som forbruker får produkter som varer, skriver Instefjord.

Til Nettavisen skriver Instefjord at det er umulig å vite hvilke produkter som holder mål og hvilke som ikke gjør det kun ved å se de i butikken. Han anbefaler istedenfor at man gjør research og leser tester som den til Forbrukerrådet før man handler.

– Norge er i verdenstoppen på kasting av el-avfall, og når vi tester produkter som er ubrukelige før testen er ferdig, må de kunne betegnes som søppel, og burde aldri vært i butikkhyllene. Husk også at dersom et produkt ikke virker som det skal, eller går raskt i stykker, har du krav på reparasjon, nytt produkt eller pengene tilbake.

Clas Ohlson beklager

Pressekontakt i Clas Ohlson, Anders Wahl, skriver i en e-post til Nettavisen at de beklager.

– Vi tar Forbrukerrådets test av stavmiksere på største alvor. Vi beklager virkelig at produktene ikke besto testen. Våre teknikere på vårt hovedkontor i Sverige jobber nå med å gå gjennom testresultatene for å se hvilke forbedringer vi kan gjøre, skriver Wahl.

Han skriver videre at produktet har fem års garanti.

– De kundene som er berørte av problemene kan kontakte sine lokale forhandlere eller vår kundeservice via telefon eller e-post, skriver han.