Tenk deg om før du binder deg

Forbrukerrådet har utarbeidet t retningslinjer for hvordan kontrakten med treningssenteret bør være. Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix

Forbrukerrådet har utarbeidet t retningslinjer for hvordan kontrakten med treningssenteret bør være. Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel

Les avtalevilkårene nøye før du signerer avtale med treningssenteret, anbefaler Forbrukerrådet.

DEL

Forbrukerombudet har utarbeidet retningslinjer for hvordan kontraktene bør være. Du og treningssenteret står imidlertid i prinsippet fritt til å avtale det dere ønsker. Det betyr i praksis at du må godta det treningssenteret sier.

Spørsmål om treningssentrenes bindingstid er en gjenganger. Er det bindingstid? Kan du si opp avtalen dersom du skal flytte? Kan du fryse avtalen hvis du for eksempel blir syk, eller du er for ivrig og pådrar deg en idrettsskade?

Vær oppmerksom

Svarene finner du i avtalen du har inngått. Tenk derfor nøye gjennom hva du binder deg til, og om du får glede av tilbudet i hele bindingsperioden.

Vær oppmerksom på at mange senter krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet, slik at du ikke kan komme i ettertid og krever pengene tilbakebetalt.

Sjekk alltid totalprisen når du inngår avtale med treningssenteret. Selv om treningsavgiften ikke er så høy, kan totalprisen bli det når etableringsgebyr og oppstartsavgifter legges til. Treningssentrene er pålagt å opplyse om prisene i egne lokaler og på sine nettsider.

Merk også at noen treningssenter krever at du må inngå en avtalegiro-avtale for betaling. På den måten kan treningssenteret få pengene automatisk fra din konto. En slik avtale må du selv opprette i banken. Når du sier opp avtalen med treningssenteret, må du passe på at avtalegiro-trekket stanser.

Send e-post

Sjekk alltid oppsigelsesfristen, og hvordan du må si opp. Vanligvis er fristen en måned, men den kan også være lengre.

For å være sikker på at begge parter har fått med seg oppsigelsen, er det av bevishensyn lurt å sende en e-post. Dette kan være en grei forsikring mot å måtte betale for en ekstra måned.

Du har angrerett hvis du inngår avtalen med treningssenteret på internett eller på en stand på gata. Gjør du det derimot ved skranken eller i treningslokalet, er det ingen angrerett med mindre det står i vilkårene. Du har imidlertid i alle tilfeller krav på å få all nødvendig informasjon.

Dersom du er uenig med treningssenteret om tolking av avtalen, må du ta dette opp – og eventuelt klage skriftlig til treningssenteret. Benytt gjerne Forbrukerrådets standard klagebrev.

Hvis du ikke kommer til enighet med senteret, kan du klage saken inn til Forbrukerrådet. Klager på treningsavtaler er en del av det nye tvisteløsningstilbudet i Forbrukerrådet. Klagemuligheten gjelder bare for avtaler inngått etter 1. juli 2015.

Torgeir Øines, regiondirektør, Forbrukerrådet i Nordland

Artikkeltags