Forbrukerrådet: Rana kåret til beste kommune i Nordland. Annen kommune fra Helgeland ligger på bunn

Inger Lise Blyverket har en klar oppfordring til kommunene.
– De må gjøre innbyggerne til hovedpersonene.

Inger Lise Blyverket har en klar oppfordring til kommunene. – De må gjøre innbyggerne til hovedpersonene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Forbrukerrådet kåret Rana til beste kommune i Nordland

Rana kommer best ut i Nordland i årets kommunetest, etterfulgt av Meløy og Gildeskål. Narvik som vant forrige kommunetest kommer i år som nummer fire. Helt på bunn finner vi Træna. Kommunen scorer nest dårligst av alle kommunene i Norge. Nest nederst finner vi Grane. Best i landet er Nesset kommune i Møre og Romsdal, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Forbrukerrådet har testet hvor gode kommunene er til å hjelpe folk som har spørsmål om ulike kommunale tjenester. Alle kommunene er testet, på til sammen nesten 30 000 opplysninger via telefon, e-post og nettsider.

Viktig å komme i kontakt

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket peker på at kommunene for eksempel har ansvar for at vi har lege og skole å gå til, vann i springen, og omsorg når vi blir gamle. Derfor er det viktig at det er enkelt å komme i kontakt med kommunen, og at de gir gode svar, forklarer hun. 

– Se for deg småbarnsforeldre som skal velge barnehage til babyen de gruer seg til å sende ut i verden. Da vil de selvsagt vite mest mulig om barnehagene. Trives barna, blir foreldrene hørt, er det bra miljø der? Dette trenger folk å vite. En del kommuner gjør allerede brukerundersøkelser, og legger disse svarene åpent ut. Og åpenhet gir foreldrene grunn til å føle seg trygge. Her kan nesten alle kommunene, også vinneren, gjøre det bedre.

Store kommuner gjør det oftest best

Årets vinnerkommune Nesset har omkring tre tusen innbyggere, mens sølvmedaljevinneren har nesten 300 000 bergensere å besvare spørsmål fra. Forbrukerrådets kommunetest viser at store kommuner generelt får best resultater, men det er verdt å merke seg at flere små kommuner har kapret plasser i teten. 

– Vi kan derfor konkludere at det er mulig for alle å gjøre det bra – både David og Goliat kan få det til.

Inger Lise Blyverket, som tiltrådte som direktør i Forbrukerrådet i desember, har en klar oppfordring til kommunene.

– De må gjøre innbyggerne til hovedpersonene. Det er dem de er til for. Kommunene må spørre innbyggerne om hva de synes, ta svarene på alvor, og være åpne om dem.

For tre år siden var Rana nest best i Nordland og på 52. plass i landet. I år kom Rana på 15. plass på landsbasis.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken