Skal du bruke et flyttebyrå, bør du hente inn tilbud fra flere byråer

Kontrakt: Skal du benytte deg av profesjonelle flyttebyrå når du skifter bolig bør du undersøke de ulike flyttebyråene i forkant. Etter at du har bestemt deg for byrå bør du skrive en kontrakt med firmaet.

Kontrakt: Skal du benytte deg av profesjonelle flyttebyrå når du skifter bolig bør du undersøke de ulike flyttebyråene i forkant. Etter at du har bestemt deg for byrå bør du skrive en kontrakt med firmaet.

Artikkelen er over 4 år gammel

Dette er verdt å tenke på ved flytting.

DEL

Fra tid til annen må vi flytte på oss, og mange er nervøse når alt de eier skal fraktes til ny bolig. Velger du å bruke flyttebyrå, bør du gjøre en jobb også før du går i gang.

For mange er det mest gunstig å gjøre alle deler av flyttejobben selv, gjerne med hjelp av familie og venner til bæring og utvasking. Andre igjen velger å kjøpe tjenester for hele eller deler av jobben.

Skal du bruke et flyttebyrå, bør du hente inn tilbud fra flere byråer. Beskriv oppdraget detaljert. Få med om eskene skal plasseres i det rommet de er merket med. Anslå flyttelassets størrelse, og beskriv utfordrende objekter som flygel og betongbord.

Før du slår til, bør du se til at du har fått fyldige kontaktopplysninger av byrået. Det er mange solide og gode flyttebyråer, men også noen av dem som tar litt lett på dette, så det lønner seg å sjekke andres erfaringer med de aktuelle ved å gjøre et nettsøk. Dessuten bør man sjekke at firmaet er registrert i Brønnøysundregistrene.

Når du har bestemt deg for et byrå, bør dere skrive en avtale som bygger videre på pristilbudet. Siden håndverkertjenesteloven ikke gjelder for flytting, er det avgjørende hva dere avtaler i kontrakten. Pass på at den inneholder den totale prisen på oppdraget, og alle vilkår. Videre må det stå hvem som har ansvaret for flyttelasset. Ofte vil det være sikret av din innboforsikring, men du bør sjekke hvor godt du er dekket. Flyttebyrået har et erstatningsansvar, men du bør sjekke hvilke forbehold de eventuelt tar i kontrakten. Dersom det har en øvre grense for ansvaret, må det skrives i kontrakten.

Vær nøye med å avtale tidspunkt, og pass på at du er klar på avtaletiden. Dere kan avtale at du skal få et gitt prisavslag etter en viss forsinkelse. Det er aktuelt så sant flyttebyrået kunne forhindret det, og ikke ved ekstreme værforhold og lignende.

Før flyttefolkene kommer, bør du dokumentere innboet ditt ved å ta bilder. Ta en gjennomgang sammen med dem, og vis hvilke gjenstander du er særlig redd for.

Vær til stede under flyttingen, og hvis du ser at det foregår noe dere ikke har avtalt, sier du ifra.

Hvis du mener at flyttebyrået har brutt avtalen, bør du klage skriftlig til selskapet så snart som mulig. Dokumentér gjerne med bilder, og be om svar innen 14 dager. Hvis dere ikke blir enige, kan du klage til Forbrukerrådet.

Når du skifter bolig, er det viktig at du forteller omgivelsene om det. Meld flytting til Folkeregisteret (skatteetaten.no) og Posten. Husk også å melde fra til alle forretningsforbindelser som bruker din fysiske adresse, som forsikringsselskap, telefonselskap, lege, tannlege osv. Mange av disse har automatisk oppdatering fra folkeregisteret, men det er ditt ansvar for at de du har avtaler med blir kjent med din nye adresse.

●●Torgeir Øines

regiondirektør, Forbrukerrådet i Nordland

Artikkeltags