[Broom] Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Har en problemstilling som jeg lurer litt på.

La oss si at jeg – rent hypotetisk, altså – mistet førerkortet, etter å ha kjørt litt for fort. Har jeg da lov til å kjøre scooter eller moped?

Og igjen – rent hypotetisk – om man kjører bil uten førerkort og blir tatt igjen. Hva skjer da?

Håper på svar!

Benny svarer:

Hei på deg!

He, he. Tror jeg at jeg skjønner tegninga her. Bare sånn rent hypotetisk, altså.

Tidligere husker jeg at det var slik at når en kompis som hadde hatt bil plutselig kom på besøk med moped og svarte unnvikende på om noe var galt med bilen – så var førerkortet beslaglagt.

Lenge var det både lovlig og vanlig å ty til moped hvis lappen røyk. Men så kom det krav om mopedførerbevis. Og med det ble det også slutt på dette «frynsegodet».

Tap av førerkort, eller "førerrett", som det så fint kalles, innebærer at du heller ikke kan kjøre noen motorkjøretøyer hvor det stilles krav til førerkort / førerbevis. Herunder altså moped og scooter. Det står nærmere beskrevet i veitrafikkloven §33

Å kjøre bil / moped uten å ha førerkort er ikke noen veldig god idé. Det er et brudd på vegtrafikklovens paragrafer 31 og 24. Her står det at den som skal kjøre bil må ha gyldig førerkort, og at alle som blir stoppet uten det blir straffet med forelegg.

Dersom du aldri har hatt førerkort, er foreleggene normalt sett på 3.000 kroner for moped og 8.000 kroner for bil. Dersom du har lappen, men førerkortet ditt er beslaglagt, og du likevel kjører, blir foreleggene enda høyere.

Jeg tror konklusjonen blir ganske enkel: Sørg for ikke å miste førerkortet. Om du allikvel skulle være så uheldig å gjøre det, så ikke fall for fristelsen til å kjøre likevel... Det gjør bare vondt verre om du blir stoppet igjen.