Forsvaret skjerper beredskapen og omprioriterer ressurser, men lengden på førstegangstjenesten vil forbli den samme.

– Det ligger ikke an til noen endring i lengde på førstegangstjenesten nå, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG.

Mandag kunngjorde regjeringen og Forsvaret at de skjerper beredskapen innenfor logistikk, kommunikasjon og sikring. Bakgrunnen er krigen i Ukraina og den sikkerhetspolitiske situasjonen den har ført til i Europa.

Statsministeren tror ikke folk vil oppleve store endringer i livene sine, som følge av økt beredskap.

– Jeg tror ikke folk i sitt vanlige liv vil se store endringer som følge av dette. Det handler om at vårt militære apparat, personell og hvordan de innretter virksomheten, svare Støre på et spørsmål fra TV 2, og fortsatte:

– Langs kysten og langs landanleggene ser vi nå Heimevernet i vakthold. Det er synlig i de områdene. Så kan det hende at man, i forbindelse med forflytninger og øvelser, vil se militære. Jeg mener det er bra at vi har et synlig militære på vakt for Norge. Men som sagt, jeg tror ikke dette blir et veldig synlige innslag i hverdagslivet.

Statsministeren påpekte at det nok er i nordområdene militæret vil være mest synlig.

Forsvaret går inn i en ny beredskapsfase som følge av utviklingen i Ukraina-krigen og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Her er fakta om fasen:

* Fra og med tirsdag 1. november går Forsvaret inn en ny fase i planverket for fred, krise og krig.

* Forsvaret skjerper årvåkenheten og kan målrette innsatsen mot det som er mest nødvendig nå.

* De nye tiltakene er innenfor logistikkområdet, kommunikasjonssikkerhet og sikring av Forsvarets egne anlegg.

* Forsvaret skal spisse aktiviteten mot de oppgavene som ivaretar beredskapen her og nå, og for å sikre Forsvarets utholdenhet.

* Etterretningstjenesten har fått flere midler.

* Forsvaret seiler og flyr mer i Norges nærområder, og beredskapslagrene er styrket.

* Forsvaret omprioriterer deler av virksomheten til særlig maritim overvåking, med økt operativ tilgjengelighet på fartøyer og flystyrker. Gjøres i tett samarbeid med allierte.

Kilde: Regjeringen

(©NTB)