Skrekktallene som tilsier at Stålkam ikke rykker opp - fikk ingen hjelp i dag

Fredrik Nedregård og Stålkam skal spille mot Sandnessjøen på Stamnes lørdag 14. oktober. Kampen må Stålkam etter all sannsynlighet vinne, og på Stamnes har ikke laget vunnet siden 2008.

Fredrik Nedregård og Stålkam skal spille mot Sandnessjøen på Stamnes lørdag 14. oktober. Kampen må Stålkam etter all sannsynlighet vinne, og på Stamnes har ikke laget vunnet siden 2008. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Bodø/Glimt vant i kveld 9-1 mot Åga IL (Henning Vassdal scoret for Åga IL). Glimt-rekruttene hadde ingen problemer mot Åga og ledet 4-0 allerede til pause. Resultatet betyr at Bodø/Glimt er to poeng bak Stålkam, og begge lagene har to kamper igjen å spille.

Saken er dermed grei for Stålkam, vinner de sine to siste kamper mot Junkeren 2 (H) kommende helg og Sandnessjøen (B) lørdag 14. oktober, blir det opprykk for gultrøyene.

Men Stålkam har en fryktelig statistikk på Stamnes, og de må nesten bryte en forbannelse for å klare å vinne der. De har ikke vunnet der siden serieåpningen i 2008 (vant 2-1). På de åtte siste årene har det vært åtte seriekamper og en cupkamp på Stamnes, med tre uavgjort og seks tap for Stålkam.

Her er resultatene mellom Sandnessjøen og Stålkam på Stamnes siden 2009, med Stålkams mål først:

2016: 0-4 (cupkamp 3-5)
2015: 1-1
2014: 2-5
2013: 1-3
2012: 3-4
2011: 2-5
2010: 0-0
2009: 2-2
 

Bodø/Glimt 2 har igjen kamper mot Brønnøysund (H) og Åga IL (B). De to kampene spilles samtidig med Stålkam sine kamper. Bodø/Glimt har også bedre målforskjell enn Stålkam, så trolig vil ikke uavgjort holde for Stålkam når de skal til Sandnessjøen, gitt at resultatene i de tre andre kampene blir som de fleste tror - seier for Stålkam mot Junkeren 2 og seier for Bodø/Glimt 2 i begge sine avsluttende kamper.

Ingen nedrykk

Det som er spesielt i seriefotballen i år er at det neppe blir noen nedrykk hverken fra 4. eller 5. divisjon.

- Det eneste som er klart er at alle lagene som vinner sine divisjoner skal opp. Det er gode sjanser for at ingen lag rykker ned, dessverre. Vi vil jo helst at lag skal rykke ned, sier Frank Aas i Nordland fotballkrets.

Hovedgrunnen til at det ikke blir nedrykk, var at lag trakk seg før sesongstart. Saltdalskameratene trakk seg fra 4. divisjon, og Nordstranda og Tverlandet trakk seg fra 5. divisjon.

4. divisjon

I 4. divisjon er det bare 11 lag i år, og det skal være 12. Mosjøen er så godt som klar for nedrykk fra 3. divisjon, og de erstatter da vinneren (Stålkam eller Bodø/Glimt 2). I tillegg rykker Grane opp fra 5. divisjon. Hvis Mo IL og/eller Junkeren rykker ned fra 3. divisjon, er det deres andrelag som rykker ut av 4. divisjon.

For å få fylt 12 lag i 4. divisjon, vil selv Meløy som kun har tatt fire poeng, stå i divisjonen.

Dette blir de 12 lagene i divisjonen: Mosjøen (høyst sannsynlig), Stålkam eller Bodø/Glimt 2, Sandnessjøen, Fauske/Sprint, Brønnøysund, Grand Bodø, Innstranden, Mo IL 2 (evt. førstelaget), Jukeren 2 (evt. førstelaget), Åga, Meløy og Grane.

5. divisjon

I 5. divisjon er det bare åtte lag i år, og det skal være ti.

Grane er vinner og rykker opp. Hemnes IL kommer opp fra 6. divisjon, i tillegg til vinneren i 6. divisjon Salten.

Dermed vil følgende lag utgjøre divisjonen neste år: Bossmo & Ytteren, Korgen, Olderskog, Radaasen, Innstranden 2, Stålkam 2, Nesna, Hemnes og vinneren av 6. divisjon Salten.

- 5. divisjon har vært en utfordring i år, den har vært ujevn geografisk. Det vil jevne seg ut etter hvert. Slik det ser ut nå blir det ni lag i divisjonen, men hvis for eksempel Mo IL rykker ned fra 3. divisjon blir Mo ILs andrelag det tiende laget i 5. divisjon, sier Aas.

Han mener at 6. divisjon har fungert godt med en avdeling i Salten og en på Helgeland, men sier at det kan bli diskutert om man ikke lenger skal ha bare en avdeling i 5. divisjon.

Benkeforslag skapte problemer

Bakgrunnen for at det ble opprett en 5. divisjon for hele fotballkretsen var at det opprinnelige forslaget om det nye seriesystemet skulle gi 18 avdelinger i 4. divisjon, tre av dem i Nord-Norge, i motsetning til fire som nå (en avdeling i hver krets) og 24 landet sett under et. Det var et benkeforslag fra Troms fotballkrets som fikk det nødvendige flertallet på fotballtinget i mars 2016.

Med 18 avdelinger ville trolig rundt åtte lag fra Helgeland og Salten sannsynligvis møtt lag fra Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen i det som nå heter kretsserien (4. divisjon). Dermed ville 5. divisjon blitt den øverste kretsserien i Nordland fotballkrets. De tre-fire svakeste lagene i dagens 4. divisjon ville da blitt kvalifisert for 5. divisjon etter seriespillet i 2016.
 

Artikkeltags