Vil innføre kvalifisering igjen, og det vil øke sjansen for at Stålkam klarer å berge plassen

Stålkam kunne juble for opprykk etter at de vant 4. divisjon i fjor. Hvis Mo IL kopierer deres bragd i år, må de kanskje gjennom kvalifisering om NFFs forslag blir vedtatt på fotballtinget.

Stålkam kunne juble for opprykk etter at de vant 4. divisjon i fjor. Hvis Mo IL kopierer deres bragd i år, må de kanskje gjennom kvalifisering om NFFs forslag blir vedtatt på fotballtinget. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hele fire lag rykket ned fra 3. divisjon i høst, det ønsker NFF å gjøre noe med.

DEL

Da seriesystemet i fotball ble lagt om fra 2017-sesongen med to avdelinger i 2. divisjon, seks avdelinger i 3. divisjon og 24 avdelinger i 4. divisjon, ble det veldig høy nedrykksprosent fra 3. divisjon.

Hele fire av 14 lag rykket ned, blant andre Mo IL som havnet fjerde sist i sin avdeling.

Direkte opp

Stålkam på sin side vant 4. divisjon og rykket opp sammen med 23 andre avdelingsvinnere på kretsnivå. Svært mange har ment at nedrykksprosenten er altfor høy.

Nå ønsker fotballforbundet at kun de tre dårligste skal rykke ned fra hver avdeling i 3. divisjon, og innføre kvalifiseringskamper for vinnerne av 4. divisjon. Det er fotballbloggen Lokalfotballen som skriver dette.

Dette var et av temaene da Divisjonsforeningen hadde terminlistemøte i helga. Det vil komme et forslag på fotballtinget første helga i mars, og går det gjennom, kan det innføres allerede denne sesongen.

Det vil si at Stålkam vil få en større mulighet til å berge plassen i 3. divisjon, mens Mo IL om de vinner 4. divisjon, må gjennom kvalifisering.

– Så langt har jeg ikke satt meg inn i fordeler og ulemper med det. Det var en del for og mot i diskusjonene, så vi får se, sier Kenneth Eliassen, leder i Stålkam fotball.

Applaudert

Divisjonsforeningen skriver på Twitter at det er en sak med stor betydning for de 160 klubbene fra 2. og 3. divisjon som var på møtet i helga, og at forslaget fra NFF ble applaudert.

Men kvalifisering for avdelingsvinnere er noe som ikke er spesielt populært i Fotball-Norge. Det ble først i 2011 kvalifiseringsfritt seriesystem i norsk fotball med innføring av blant annet HåNo-serien der Nordland og Hålogaland delte en 3. divisjonsavdeling mellom seg.

Dette ble altså endret i fjor, da man innførte det nye seriesystemet.

Etter det vi erfarer skal det i NFF sitt forslag settes opp geografiske puljer med fire lag i hver blant de 24 avdelingsvinnerne. To og to lag møtes hjemme og borte, og vinnerne av disse oppgjørene rykker opp. De 12 lagene som da har tapt, skal spille en ny kvalifiseringsrunde om de seks siste plassene. Dermed vil 18 av 24 avdelingsvinnere rykke opp.

Også to andre klubber, blant annet Harstad IL, vil ventelig komme med egne forslag for å få kuttet den høye nedrykksprosenten i 3. divisjon.

For fotballen i Rana er det vedtatt at Stålkam og Mo IL nå er inne i sin siste sesong på seniornivå, og skal inn i Rana FK fra 2019.

Artikkeltags