Gå til sidens hovedinnhold

Kristin fra Rana skal gå på ski over Grønland: – Noen har spurt om det er 50-årskrisa

Artikkelen er over 3 år gammel

I hele vinter har Kristin Brodtkorb fra Rana ligget i hardtrening med pulken full av strøsand. I mai legger hun ut på ski over Grønland.

600 kilometer over isen venter henne. Det øverste punktet ligger på hele 2500 meters høyde. Brodtkorb skal gå fra Kangerlussuaq i vest til Isortoq i øst, sammen med en gruppe på åtte deltakere pluss to guider fra Bergans Adventures. Turen tar 26 dager. Da er det lagt inn ekstra tid i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

Brodtkorb meldte seg på litt på impuls i desember. Egentlig skulle hun bare ringe turarrangøren for å høre om det var noen mulighet for å kunne bli med. De mente hun fint ville klare det. Da hun hadde lagt på meldte hun seg på. Siden har det vært henne og pulken.

– Noen har spurt om det er 50-årskrisa. Men det er ikke bare en plutselig innskytelse. De som kjenner meg vet at jeg har tenkt på det i 20–25 år, forteller hun.

På Svalbard

Kristin Brodtkorb og familien hennes bodde på Svalbard i tre år da hun var liten. Hun tror det har preget henne.

– Jeg har hatt en driv mot det arktiske. Jeg har lest det meste av polarbøker, og jeg har med jevne mellomrom sett på tilbudet fra turarrangører og stadig kommet tilbake til at det er noe jeg kunne ha tenkt meg. Nå var det riktig tidspunkt.

Med på turen over Grønland er også en annen deltaker fra Rana – Katrine Strand Kristiansen, som nå er bosatt i Bergen.

– Hun er 27 år, og ei venninne av dattera mi. Det er helt tilfeldig og veldig artig, sier Kristin Brodtkorb.

 

26 dager på ski i ekstreme omgivelser krever gode forberedelser. Det er mange utfordringer underveis. Temperaturen over grønlandsisen på denne årstida ligger vanligvis mellom minus ti og minus 35 grader. Deltakerne sover to og to sammen i telt. Kristin skal dele telt med en kvinne fra Lakselv, som er bosatt i Hønefoss.

– Det er mye å forberede seg på – alt fra å teste utstyr til det å gå på do i fellesskap. Jeg er ikke så flink på å sove andre steder enn i min egen seng. Derfor har jeg forsøkt å ligge ei natt per uke i telt i løpet av vinteren.

Alle deltakerne må frakte pulk med mat og utstyr. Pulken veier om lag 65 kilo når gruppa starter fra Kangerlussuaq. For å trene seg opp fysisk har 49-åringen blant annet gått på ski i forskjellig terreng med pulken full av strøsand.

– Det er nesten som å ha hund – man kommer jo i kontakt med folk. Noen tror det har bikket over for meg, andre skjønner jo at jeg driver og trener, sier hun med en liten latter.

Test på Finse

Alle de kommende grønlandsfarerne som skal bli med Bergans Adventures i mai har vært gjennom en obligatorisk treningssamling på Finse i vinter. Der er deltakerne blitt kjent, de er forberedt på hva de skal ut på, og turarrangøren har sjekket at alle har de kunnskapene og den fysiske formen som trengs. Er man for dårlig forberedt, kan man bli avvist.

Grønlandsisen er nemlig ikke stedet for å finne ut at du ikke er god nok på ski.

– Nå er jeg nesten litt utålmodig etter bare å komme i gang. Jeg gleder meg til å stå på isen og starte eventyret. Jeg er spent på hva slags utfordringer vi får, og om jeg er godt nok forberedt. Og så har jeg tenkt å ta en dag av gangen. Det er noe med at man ikke bare skal glede seg til være ferdig, men klare å nyte det å være der og å kjenne på at du klarer det.

Nybakt bestemor

Kristin Brodtkorb gleder seg over støtten fra døtrene på 27 og 18 år. Hun er nylig blitt bestemor, og noe av det hun gruer seg mest til er å være borte fra barnebarnet Nora på seks måneder.

– Mange har spurt hvorfor jeg gjør dette. Det er jo for spesielt interesserte. Men man gjør det jo ikke hvis man ikke vil. Nå får jeg bevist overfor meg selv at man får til det man vil, konstaterer hun.

– Jeg er veldig spent, jeg er jo bare i startgropa. Men klarer jeg det, så er det jo en drøm som går i oppfyllelse, sier Kristin Brodtkorb.

Les også

Bestiger «Seven Summits» for å holde konsert på toppene: – En syk utfordring

 

Kommentarer til denne saken