Frode Grytten, argentinsk kunstner og Nordland Teaters egen First Lady of Jazz er klare for Vinterlys

Frode Grytten Beat Band skal sørge for Amerika med vestlandsbeat under Vinterlysfestivalen.

Frode Grytten Beat Band skal sørge for Amerika med vestlandsbeat under Vinterlysfestivalen.

DEL

Stadig kommer nye navn på programmet til Vinterlysfestivalen, som planlegges gjennomført i februar neste år. Siste slipp byr på Florencia Cordeu, Nordland Teaters egen Sissel Brean – og selveste Frode Grytten.

Sistnevnte kommer med Frode Grytten Beat Band, som ifølge historien kom til verden onsdag 15. oktober 2008.

– Da skulle Frode Grytten egentlig holde foredrag om beatpoesi og musikk i Bergen. Men, ahhh, kom igjen! Et foredrag? Pingvin-støv! Analysemodeller! Show it, don’t tell it. Det endte med at han leverte ut to A4-ark før de spilte en times konsert. Applaus. Suksess. Siden har de holdt på som mer enn et illustrert foredrag, melder festivalen i en pressemelding.

De startet med dikt av beatpoeter som Ginsberg og Kerouac, men har etter hvert plukket opp sanger de har et tett forhold til og laget egne tekster. Band og artister som Tom Waits, Sharon van Etten og Bruce Springsteen kan nevnes.

– Men: Nok prat! Det skal bli gylne sardiner & avkledde hjerner, det skal bli Amerika med vestlandsbeat. You feel it, the beat in a jazz, real cool jazz. Hør etter på egen risk! Vinterlysfestivalen gleder seg stort til å få besøk av Frode Grytten, som har hentet med seg utallige terningøyne på sine tidligere besøk hos oss!

Da Frode Grytten Beat Band gjestet festivalen i 2019, ga Rana Blads anmelder Rune Furuhatt terningkast seks.

– Musikerne er strålende, lyden er fabelaktig og Gryttens tekster griper tak i deg, og rister løs et eller annet, en indre sårhet, noe nakent og ubeskyttet, skrev han blant annet.

Fredag 19. februar entrer Nordland Teaters egen First Lady of Jazz, som hun omtales i pressemeldingen, Sissel Brean scenen for å framføre låter fra Monica Zetterlunds skattkiste.

– Monica Zetterlund (1937-2005) var Sveriges First Lady of jazz og hun satte dype musikalske spor etter seg. I 60-årene ble hun verdensberømt gjennom samarbeidet med musikere som Bill Evans, Louis Armstrong, Stan Getz og Quincy Jones. I tillegg til å være jazzsangerinne, ble Zetterlund også kjent som skuespiller, og hun framføre en rekke revyviser i samarbeid med den svenske humorduoen Hasse og Tage, skriver Vinterlysfestivalen.

Brean får Kjell-Joar Petersen Øverleir og hans kontrabass med seg på scenen.

Sissel Brean tar for seg Sveriges First Lady of Jazz, Monica Zetterlund.

Sissel Brean tar for seg Sveriges First Lady of Jazz, Monica Zetterlund.

Det siste tilskuddet til programmet i denne runden er det internasjonale gjestespillet av den argentinske kunstneren Florencia Cordeu, Autoreverse.

– Autoreverse utspinner seg rundt Florencia Cordeu som graver i egen og henne argentinske families fortid. Ved hjelp av gamle kassettbånd spilt inn av familien forteller hun med innbydende tone, full av varme og håp, historier, sanger og minner fra en av de mest urolige perioder i søramerikansk historie og framtiden som ligger foran. Opptakene går tilbake til 1970-tallet, midt i Argentinas skitne krig der tusenvis av mennesker forsvant plutselig og mange flere – Cordeus foreldre blant dem – flyktet til Chile og til slutt USA. Nå, alene i London, finner hun motet til å spille dem, står det i pressemeldingen.

Florencia Cordeu gjester Vinterlysfestivalen med Autoreverse.

Florencia Cordeu gjester Vinterlysfestivalen med Autoreverse.

– Til tross for den skremmende tiden, er stemmene på båndene fulle av familiær kjærlighet, en positiv energi som ekko gjennom tiden. De ble sendt mellom fjerne slektninger, de eneste metodene for kommunikasjon mellom en nå ødelagt familie. Og Cordeu er fast bestemt på å beskytte sin arv – holdt på spinkel plast og vinyl – for enhver pris. Konflikten og den nostalgisk lykken er et kjernetema gjennom hele forestillingen.

Kunstneren og skuespilleren Cordeu bor nå i London. Hun har bånd til Nordland Teater fra før, i og med at hun var med i forestillingen Vannposten i 2015. Autoreverse spilles på engelsk.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken