Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at Træna kollapser: – Blir de fri for jobb forsvinner i hvert fall 150 mennesker

Artikkelen er over 1 år gammel

Dersom føringstilskuddet i fiskerinæringen faller bort, vil en rekke fiskemottak og mottaksstasjoner i Trøndelag og på Helgeland stå i en kritisk situasjon, skriver Fiskeribladet.

Det er 300 fiskefartøy som har hjemmehavn i dette området.

Geir Sjøset, daglig leder av familiebedriften Modolv Sjøset Fisk AS, frykter at samfunnet i øykommunen blir ødelagt uten føringstilskuddet.

– På Træna har vi over 50 ansatte og 25 fiskebåter. Det er 480 mennesker i hele kommunen. Blir de fri for jobb forsvinner i hvert fall 150 mennesker i løpet av noen år, sier Sjøset til Fiskeribladet.

Selskapet har seks mottaksstasjoner på tre øysamfunn i tre kommuner, i tillegg til hovedanlegget på Træna. Selskapet rager helt på topp over bedrifter som mottar mest føringstilskudd med 3,9 millioner kroner i 2018.

Føringstilskuddet er et tilskudd til frakt av fisk og skalldyr mellom ulike områder. Målsettingen er blant annet å opprettholde en variert flåtestruktur, lokale fiskerimiljø og ressursutnyttelse i områder uten mottakskapasitet i umiddelbar nærhet. Regjeringen har foreslått å kutte statens tilskudd til ordningen i statsbudsjettet for 2020, og bedt fiskesalgslagene finansiere ordningen selv.

Kommentarer til denne saken