Gå til sidens hovedinnhold

Fuglene synger. Dyrene parrer seg. Blomstene spretter opp. Alt sammen fordi de er så lykkelige og yre for at den HELVETES vinteren er over

Artikkelen er over 1 år gammel

Helgetanker Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Freeze! This is the ski-politi, Mothafuckas!

Hallo EskiMOiRanere! Er dere fullstendig snøblinde? Har dere fått slaps på lillehjernen? Eller har dere drukket Snowball med hjemmebrent?

Jeg håper virkelig at svaret er JA! På minst ett av disse spørsmålene, for det kan i det minste være et tilnærmet alibi for den galskapen som nå utspiller seg mange meter over havoverflaten i disse dager

19. juni. Med mindre du har frostskader på øyeeplene, les dette sakte: 19. Juni. Jeg gjentar: Det er 19. JUNI! Den tanken har tydeligvis fått for lite Swix på seg og glidd dårlig inn hos store deler av Helgelands befolkning.

Godeste Stig Bang må siteres.

«Er det NOEN av dere som har oppdaga at det er sommer i lavlandet?!! Fuglene synger. Dyrene parrer seg. Blomstene spretter opp. Alt sammen fordi de er så lykkelige og yre for at den HELVETES vintern er over. Just sayin’».

Nordmenn er meget opptatt av vær. Meget, meget opptatt av vær. Premisset videre for denne stive kulingen av en kronikk, er at av samtlige nordmenn er nordlendinger aller aller mest veldig opptatt av vær i Norge. Ser vi en søring seile utfor veien på én cm snø midt i Oslo så kan vi snakke om det fra den ene vinteren til den andre. Da koser vi oss. Vi kjøper snøfresere før vi kjøper gifteringer. Vi tilbringer halve livet i innkjørselen med isklumper og sure naboer med større snøfresere enn oss. I verste fall står vi hermetisert i snøkov og ser på den jævelen mens vi holder i ei stusselig skuffe. Da er du del av snø-divisjonens lavadel og har mye isklatring foran deg. Og når vi har sleika opp hvert gram, så kommer brøytebilen. Hver. Eneste. Gang.

Tidlige hornhinneskader på øynene etter å ha sett for lenge på vindusviskere i lyskryss mens det regner 1000 millimeter i minutter er ikke uvanlig. Det er en gjengs indikator på oss her nord at det fargeforskjell over og under kneet fordi vi går så mye i støvler. Samme med våre værbitte fjes. Det er som en visualisering av delt foreldrerett, 50/50 rødmusset og blåmelk-hvit siden vi går med sånne bomulls-buffer fra juli til april. Og har bedrifter give-aways så går det i nettopp buffer, og termos-sitteunderlag siden 9,9 av 10 nordlendinger har fryst av seg en bit av rumpeballene i løpet av livet.

Ærlig talt. Er det for mye forlangt å be om litt skjerpings og et bittelitte pudderlag av selvinnsikt? Vi er snart i juli og det postes fortsatt halleluja-stemninger fra tinder og topper over hele Helgeland. I tider med sol, gjerne med liten shorts og en kroppskulør på nivå med en nakkekotelett. De mer drevne er deiligbrune som etter 14 dager i syden. MEN DERE ER IKKE I SYDEN, eller på Alteren – eller Hauknes-stranda. Dere er på villspor, på Stangfjellet, Hauknestinden eller ett eller annet altfor hvitt sted. Det må da være borrelås på det skiutstyret siden dere aldri får det av.

Nå har vi brukt perioden august til i går på å snakke om hvor mye vær vi har og alltid har hatt, at det blir stadig verre og at balkonger og hager er en fullstendig sjuko sak å ha. Vi har snakket og chattet oss blå om hvor mye vi ser frem til som og sommer. At nå må da en eller annen elektriker ta ansvar og tenne lys i mørketida og slå på varmen.

Men så snart vi blir bønnhørt så pakker vi bilene fulle av ski, frost-krem, ullsokker eller bikinier med glava skulle vi gå på ei svettetokt oppi

Greit Mr. Randonee. Du er født med ski på beina, men riv deg laus fra rubben og få de for Guds, eller min, skyld av. Ta på et par sandaler, gjør som Oddvar Brå, brekk staven og chill for helsike noen timer i lavlandet. Pælm kakaoen på dalen og rist sammen noen Pina Coladas, Aperol Spritz eller hjemmelaga saft - med is.

Siste dager fortoner seg foreløpig som fake news for meg. Er det lov å be om et varmere samfunn? I det minste til 1. August. Vær så snill. Jeg er visst kommet på en feil klode!

Her er så underlig…

Maiken Johansen
Frilansjournalist, Rana Blad

Kommentarer til denne saken