God tradisjonsmat utgjør et skikkelig festmåltid, godt oppmøte, mye prat og latter, liv og leven og dans topper stemningen. Det er høyt volum når vi kommer inn i Mo samfunnshus 2. mai der det er Id-fest.

Norske muslimer i Rana har pyntet seg og feirer at fastemåneden ramadan er over. De har også fått besøk fra Nesna og Fauske. Id er en stor og viktig dag, sier Rami Murad.

– Feiringen av Id betyr mye for vår identitet og selvtillit. At vi beholder identiteten vår er viktig og det gir selvtillit, særlig for barn i Norge med en annen bakgrunn. Selv om vi bor i Norge kan vi videreføre noe som har med våre røtter å gjøre. Det er viktig at barna får kose seg etter god innsats under ramadan og kan feire her i Mo i Rana samtidig som det er feiring i deres hjemland.

Murad er leder i Mo i Rana islamsk kultursenter. Han anslår at 200 stykker har tatt turen alt i alt denne mandagen. Gjestene har akkurat spist tradisjonsmat (og pizza) i det vi ankommer og nå er det dans, lek og prat som gjelder. Folk hilser på hverandre og sier «Eid Mubarak» eller «Id Mubarak», det betyr at du ønsker den andre en velsignet feiring.

Bildeserie

SE BILDENE: 200 feiret stor og viktig dag for identitet og samhold med mat, dans og sosialt treff i samfunnshuset

Murad har bodd i Norge i åtte år og til daglig er han tospråklig lærer i Rana kommune for elever med arabisk som morsmål. Han er også i gang med å videreutdanne seg innenfor faget olje og gass. Med tre barn i tillegg er det nok å gjøre.

– Ja, det er veldig travle dager. Men jeg gleder meg over å være her og trives godt i Norge. Vi har nettopp kjøpt oss hus på Gruben og både jeg og kona mi jobber i skolen. Hun har samme stilling som meg på Lyngheim skole.

Han synes Rana kommune gjør en god jobb med tilrettelegging for og oppfølging av fremmedkulturelle.

– Jeg har inntrykk av at de med en annen kulturell bakgrunn trives godt i Rana. Vi er takknemlige overfor Norge, og spesielt Rana - for alt. Mange av oss savner familie som ikke er her, men en slik fest som dette hjelper. Det fungerer godt og samles slik, sier han.

Høytiden Id al-fitr» kalles ofte bare id eller eid og feires to ganger i året. Selve ordet betyr festen som bryter fasten og festligheten starter ved solnedgang den siste dagen i ramadan, og varer hele neste dag.

– I 30 dager spiser vi ingenting, ikke mat eller drikke, fra soloppgang til solnedgang. Men vi kan spise om natten. Det handler om å lære seg kontroll over egen kropp. Et annet mål med fasten er at vi slik viser medfølelse med de som ikke har mat, de som er fattige eller lever i krig. Med fasten viser vi vår medfølelse med dem, sier Murad.

Når det er id er venner og familie i sentrum og den skal bringe den enkelte nærmere Gud. Barna har spesielt fokus og det vanker som regel gaver til dem, såkalte eidi. I samfunnshuset deles det ut godteri til ungene, barna får også nye klær og pengegaver fra foreldre og slektninger på denne festdagen.

Av rettene som er dekket opp er det meste er vekk når vi besøker samfunnshuset, men vi ser fortsatt litt pizza og Makloubeh på fatene, det siste er syrisk kylling med ris og mandler. Vi får smake og det vanker en kopp med arabisk kaffe også under intervjuet. Mange er på oss og spør om de kan servere noe, om det går bra. Det er tydeligvis viktig å være oppmerksomme og godt vertskap denne dagen.

Men pizza? Det er vel ikke så typisk syrisk?

– Vi har bestilt pizza i tillegg til at vi har tradisjonell syrisk mat fordi det er flere som kommer, ikke bare muslimer, og ikke bare folk fra Mo i Rana, men også fra Nesna og Fauske. De som har slektninger her i Mo i Rana og ikke har så stor fest der de bor kommer hit, sier Murad.

Han forteller at en populær og kjent syrisk rett, kibbeh, har gått ned på høykant. Den er basert på krydret kjøttdeig, løk og korn som formes til kuler med ristede pinjekjerner og krydder. Også kapsa, en rett av lammekjøtt, er alltid på bordet når id feires og vi ser at det er satt fram småkaker på mange av bordene. Vi angrer litt på at vi ikke kom tidligere.

– I hjemlandet går feiringen over tre dager, men her i Norge bruker vi en dag og det er mulig å søke permisjon for feiringen, forteller Murad før han må haste av gårde for å passe på at resten av festen kommer vel i havn.