Gå til sidens hovedinnhold

Løpsk breelv stenger populær tursti: – Å krysse ei snøbru over ei breelv er risikosport. Det er noe en ikke kan anbefale turfolk å gjøre

Artikkelen er over 3 år gammel

Klimaendringene og stor issmelting fra Okstindbreen stenger nå den korteste ruta opp til Gråfjellhytta.

Den nest høyestliggende hytta til Hemnes turistforening rundt Okstindmassivet er Gråfjellhytta. Den korteste ruta til hytta fra lavlandet starter ved gården Inderdalen, øverst i Brygfjelldalen, og går opp gjennom Sjurfinnheimen.

– Nå kan vi ikke lengre sende folk ut på vandring etter denne turstien. Folk kommer seg regelrett ikke over elva, forteller hyttevert Arild Inderdal fra Hemnes turistforening.

Nå må turgåerne ta den lengste ruta på ni kilometer til hytta via området Slegda og rundt Tverrfjellet. Her er det mulig å passere problemelva Jordåga på en sikker måte, siden den et stykke renner under jorda på sin vei ned til Grønvatnet og Bleikvatnet.

Hastebygge bru

I flere år har Hemnes turistforening hatt planer om å lage ei bru for den korteste løypa opp Sjurfinnheimen, sånn at folk skulle slippe å vade over ei elv med isvann.

– Vi har fått tillatelse til bygging fra Statskog, men arbeidene er ennå ikke kommet i gang. Når elva nå har blitt mye større, skal vi være glade for at vi ennå ikke har bygget brua. Den ville ikke fungert etter hensikten på det stedet vi planla å bygge den, sier Inderdal.

Han har derfor lett etter andre egna steder for brubygging, og funnet et passene sted der en må forsere ei kløft på fem til seks meter.

Folk kommer seg regelrett ikke over elva

Arild Inderdal, hyttevert for Hemnes turistforening ved Gråfjellhytta

 

– Her er det lett å legge ei bru, men den må ha solide dimensjoner. Dette er et område der normalt kommer svært mye snø, sier han.

For å avhjelpe den stengte turistløypa vil Hemnes turistforening hastebygge ei bru.

– Vi har som mål å få laget brua ferdig i løpet av 14 dager, siden det da uansett skal leies inn helikopter for frakting av forsyninger til Rabothytta. En kan da få løftet brua på plass i samme slengen, sier Arild Inderdal.

Han forteller at det egentlig er det er behov for to bruer. En på turstien mellom Inderdalen og Gråfjellhytta og en langs turløypa mellom Gråfjellhytta og Rabothytta. Det haster mest å få orden på turløypa opp til Gråfjellhytta, sier han.

For at turfolket i dag skal ta seg fram mellom Gråfjellhytta og Rabothytta, må de gå et stykke over breen. Inderdal mer det slett ikke er en god løsning.

Arild Inderdal forteller at en hel del turgåere har måttet snu grunnet den store elva de ikke kom over.

Tror elv har tatt ny vei

Oskar Inderdal, som nylig har vært oppe og sett på forholdene i terrenget ved brekanten mener at det nye vannet i Jordåga er det som tidligere rant ned i Mørkbekktjønna fra breen.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Det sildra bare vann ned i Mørkbekktjønna, mens Jordåga er mer enn dobbelt så stor. Denne endringen skyldes nok issmeltingen og at breen blir mindre, sier Inderdal.

Han forteller at det finnes enkelte snøbruer lags elva, men at det slett ikke er anbefalt å gå over dem.

– Å krysse ei snøbru over ei breelv er risikosport. Det er noe en ikke kan anbefale turfolk å gjøre, sier Oskar Inderdal.

 

Gråfjellhytta

Ligger på vestsiden av Okstindbreen. Hytta ligger 1008 meter over havet.

Nyhytta ble åpnet i 2007. Den har tre soverom. Det finnes sengeklær der for 16 personer.

På tomta til gammelhytta er det bygget ei sikringshytte, hvor det er tillatt å ha hunder boende.

Utsikten fra hytta er spektakulær. En ser veldig langt.

Det er to turstier opp til hytta. Begge starter ved Inderdalen i Brygfjelldalen. Den korteste turløypa er syv kilometer. Den går via Sjurfinnheimen og den er steng fram til det er bygget ei ny bru. Den lengste stien går via Slegda og er ni kilometer.

Bildeserie

SE BILDENE: Breelv har vokst seg dobbelt så stor og stopper turiststi

 

Kommentarer til denne saken