- Fredag den 1.juli feirer vi gratis ferjer i hele landet, en av Senterpartiets store gjennomslag i regjeringen, sier Kurt-Are Einmo (Sp), varaordfører i Nesna, i en pressemelding.

I den anledning kommer partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Nesna.

- Da starter feiringen på Tomma ferjekai kl 08.00, med kaffe og kake til alle fremmøtte. Deretter går ferden videre innom Handnesøya og Hugla, før det igjen blir kaffe og kake på Nesna ferjekai. Det blir anledning til å slå av en prat med Vedum både på Tomma og Nesna, fortsetter Einmo.

Likevel er det en viss bismak ved feiringen.

- Ferjemateriellet som Torghatten Nord har satt inn i Nesnasambandene er rett og slett for dårlig, og øyværingene og næringslivet blir de store taperne når ferja ikke går. Dårlig standard på fartøyene, forsinkelser og innstilte avganger er en del hverdagen for de som er avhengige av ferja, sier Rebekka Bruin Ødegaard, leder i Nesna Senterparti. Hun er selv Tomma-væring og er godt kjent med uforutsigbarheten med for dårlige ferjer, står det i pressemeldingen.

- Vi lever i 2022 og har et ferjemateriell som langt fra holder dagens standard, når ferjene i tillegg må nærmest konstant ligge til kai for vedlikehold, så er begeret fullt for vår del, legger hun til.

- Nordland fylkeskommune må vise muskler og si klart ifra at Torghatten Nord ikke leverer varene som avtalt, avslutter Einmo, men poengterer at de er glade for at finansministeren velger å komme til Nesna for å feire at ferja til Nesnaøyene i det minste blir gratis, står det i pressemeldingen.